caută:   
 
 

biblioteca digitală

 
Biblioteca Națională a României este preocupată de crearea unei colecții digitale larg accesibile și, în acest sens, de-a lungul timpului, a fost implicată în câteva proiecte.
Suntem în căutare de parteneri, sponsori și voluntari pentru a oferi publicului colecții cât mai interesante si cât mai complete.
Pentru detalii, contactați-ne pe adresa

Biblioteca Digitală Națională este alcătuită din colecții digitale create prin digitizarea unor documente aflate în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României, organizate după tematici sau după evenimente. În prezent, cuprinde următoarele colecții:
- Arhiva istorică, care însumează 1322 de resurse, este alcătuită din Fondul de documente istorice de sec. XV – XIX, Fondul Kogălniceanu, Fondul Saint Georges, Fondul Brătianu, Fond secolul XX;
- 394 de resurse prezentate în Expoziții virtuale despre: Al. I. Cuza, Prima expediție astronomică românească, Eclipsa totală de soare din 1893, Campaniile armatei române, Dragomir Hurmuzescu, Personalități feminine românești etc.
- 136 de incunabule;
- 119 periodice românești vechi;
- 234 de resurse de carte românească veche și bibliofilă;
- 1092 de fotografii reprezentând personalități, cărți poștale illustrate românești, cărți poștale ilustrate din Basarabia și Bucovina etc.;
- 550 de manuscrise printre care se află manuscrise arabe, grecești, dar și documente din colecțiile Bibliotecii Batthyaneum;
- 17 hărți vechi;
- 146 de partituri muzicale;
- 8 albume cu gravuri, 90 de exlibrisuri, 108 de stampe japoneze, 48 de desene românești etc.
Vă invităm să descoperiți colecțiile din Biblioteca Digitală Națională  și colecțiile expuse în Europeana.

În Săptămâna voluntariatului din anul 2014, voluntarii Fundației Orange au contribuit la dezvoltarea resurselor digitale prin crearea unei noi colecții digitale despre București, perioada desfășurării proiectului suprapunându-se cu Evenimentul București – 555 de ani. Au fost scanate și create metadate descriptive pentru 26 de cărți vechi publicate pe web și grupate în subcolecția Bucureștii de ieri și de azi, 229 de cărți poștale illustrate, publicate pe web în subcolecția Salutări din București și 268 de cărți poștale illustrate, publicate pe web în subcolecția Salutări din România. Rezultatele muncii lor sunt accesibile online în Biblioteca Digitală Națională, la adresa mai sus menționată, în colecția Săptămâna voluntariatului Orange.

De asemenea, Biblioteca Naţională este una dintre instituţiile câştigătoare ale concursului de proiecte Lumea prin culoare şi sunet iniţiat de Fundaţia Orange. Scopul proiectului nostru, Sunetul paginilor, este acela de a crea şi dezvolta cea mai mare bibliotecă digitală pentru nevăzători din ţară, prin care ne propunem să reunim toate documentele digitale create în bibliotecile din România într-o singură colecţie digitală căreia îi vor fi adăugate documente scanate şi accesibilizate în Biblioteca Naţională cu ajutorul unui scanner performant. Utilizatorii cu dizabilităţi de vedere vor avea acces la această bibliotecă digitală atât off-line, la sediul Bibliotecii, precum şi on-line, pe bază de id şi parolă. Astfel, Biblioteca Națională a României va continua cooperarea devenită deja tradițională cu Fundația Orange, inițiată prin proiectul DREAM (Digital Resourcess – easy to access and manage) și va contribui la integrarea, participarea comodă şi deplină la activităţile societăţii ale persoanelor cu dizabilități, oferind acces la aceleași resurse și aceleași tehnologii, în mod egal, tuturor cetățenilor.cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Book-a-Book

 
 

Programul bibliotecii

 
Anunț important!
Biblioteca va fi închisă pentru public în zilele de 23 și 24 ianuarie 2017.

Înscrieri cititori:
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 17.45
Marţi, Joi : 12.00 – 19.45

Îndrumare şi săli de lectură:
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 18.00
Marţi, Joi : 12.00 – 20.00

Accesul cititorilor în spațiile deschise:
Luni, miercuri, vineri: 08.00 – 18.00
Marţi, joi: 08.00 – 20.00

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP - relații cu publicul prin telefon:
Luni - vineri: 12.00 - 16.00

*Ludoteca „Apolodor din Labrador” este în curs de reorganizare. 
Urmăriți site-ul bibliotecii pentru noutăți!
 

Biblioteca Digitală Naţională

 

 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul „Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2017 Biblioteca Naţională a României