caută:   
 
 

evenimente actuale

 
 
ARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparului
ARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparului

Loc: Expoziție virtuală

Data: din 17 decembrie 2020

 
Estetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk Chopin
Estetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk Chopin

Loc: Expoziție virtuală

Data: din 14 octombrie 2020

 
 
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului

Loc: Expoziţie virtuală de partituri și fotografii din colecțiile BNaR, realizată cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la naşterea compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski.

Data: din 14 aprilie 2020

 
 
 

achiziţii recente

 
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii / statistici mondiale: Adrian Kanovici. Ed. a 16-a. Bucureşti: Meronia, 2020. 864 p.: 398 hărţi, ilustrații color ale tuturor drapelelor și capitalelor statelor de pe glob.
09.10.2020
 
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean / ilustraţia copertei: Radu Oltean, reconstituire a Pieței Huet din Sibiu la anul 1520. Bucureşti: Humanitas, 2018. XVI, 270 p.: facs., il. color. (Istorie. Societate & civilizaţie)
13.08.2020
 
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă / cuv. înainte: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Bucureşti: Editura Basilica, 2018. 542 p.: fotogr. color. (Cota V 24.387)
11.08.2020
 

expoziţie virtuală

 
Codex Aureus
Codex Aureus Cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia bibliotecii şi totodată din România este un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810. (MS II.1).
31.10.2008
 

noutăţi

 
23 aprilie 2020
23 aprilie - Ziua Bibliotecarului

Dragi colegi,

Ziua de 23 aprilie este simbolică pentru literatura mondială. La această dată, îi comemorăm pe Cervantes, Shakespeare sau Nabokov, amintindu-ne totodată și de mulți alți autori fără de care lumea ar fi fost astăzi, cu siguranță, mai săracă.
A fost astfel fireasc pentru UNESCO, în anul 1995, să aleagă această dată pentru a aduce un omagiu mondial cărților și autorilor care ocupă un loc special în sufletele noastre.
Astăzi celebrăm deci Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor, o sărbătoare a autorilor, a ilustratorilor, a cărților, editurilor și, cel mai important, a lecturii, pentru că în România, tot astăzi, este și Ziua Bibliotecarului. 
Anul acesta, 23 aprilie este o oportunitate excelentă de reflecție pe o temă semnificativă.
Acum, mai mult ca niciodată, într-un moment în care școlile și instituțiile de cultură sunt închise, iar oamenii sunt privați de timpul petrecut în afara caselor lor, cărțile reprezintă o fereastră către lume, către cunoaștere, către viața la care visăm și la care, pentru moment, nu avem acces.
Bibliotecile sunt cele care deschid această fereastră. În biblioteci, sărbătorim în fiecare zi lectura, favorizăm creșterea copiilor ca cititori și încurajăm dragostea lor pentru literatură. Însă astăzi, ne întoarcem gândurile și către dumneavoastră, bibliotecarii, cei care, pe lângă puterea cărților de a combate izolarea, găsiți și alte căi pentru a consolida legăturile dintre oameni și pentru a ne extinde orizonturile, stimulându-ne mintea și creativitatea.
În numele meu și al echipei Bibliotecii Naționale a României, doresc să vă felicit pe dumneavoastră, toți colegii bibliotecari din toată țara pentru creativitate și altruism, pentru că sunteți aproape de cititori chiar și din spatele ușilor închise, pentru că reușiți să găsiți, în ciuda restricțiilor, modalități inedite de a vă pune în valoare colecțiile și de a rămâne importanți pentru comunitatea dumneavoastră.

Vă doresc mult succes în tot ceea ce vă propuneți, proiecte tot atât de frumoase și mulți cititori alături de biblioteci.

Carmen Mihaiu,
Director General

 
 

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Dragi utilizatori,
Vă anunţăm inchiderea pentru public a Arhivei Istorice din cadrul Colecţiilor Speciale în perioada 16.08.2021 – 27.08. 2021
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2021 Biblioteca Naţională a României