caută:   
 
 

evenimente actuale

 
 
 
 
 
 
Ion I.C. Brătianu (1864-1927) - Prim Ministru al României...
Ion I.C. Brătianu (1864-1927) - Prim Ministru al României...

Loc: Expoziție virtuală

Data: octombrie 2021

 
 

achiziţii recente

 
Statele Europei: enciclopedie de istorie: din Antichitate până astăzi
Statele Europei: enciclopedie de istorie: din Antichitate până astăzi / Horia C. Matei, Marcel D. Popa, Adrian Kanovici, Caterina Radu, Daniel C. Frățică. Bucureşti: Meronia, 2022. 374 p.: h. (Dicţionare şi enciclopedii / Meronia) ISBN 978-606-750-043-1
15.03.2023
 
Artişti români de altădată: sfârşitul secolului XIX − începutul secolului XX
Artişti români de altădată: sfârşitul secolului XIX − începutul secolului XX / editat de Muzeul Naţional de Istorie a României. Bucureşti: Muzeul Naţional de Istorie a României, 2021. 199 p.: fotogr. color. ISBN 978-973-0-35629-8 (BNaR IV 114.195)
15.02.2023
 
Haina îl face pe om: şase secole de istorie vestimentară: veşminte, costume, uniforme, accesorii
Haina îl face pe om: şase secole de istorie vestimentară: veşminte, costume, uniforme, accesorii = Clothes make the man: six centuries of clothing history: garments, costumes, uniforms, accessories / coord.: Cornel-Constantin Ilie, Alexandra Mărăşoiu / Muzeul Naţional de Istorie a României = National History Museum of Romania. Ed. a 3-a = 3rd ed. Oneşti: Magic Print, 2021. 160 p.: fotogr. color. ISBN 978-606-622-602-8 (BNaR IV 114.197)
08.02.2023
 

noutăţi

 
03 decembrie 2015
Abilităţi nu dizabilităţi. Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi
Se spune adesea că lectura reprezintă o poartă deschisă către alte lumi, dând astfel cititorului posibilitatea să ia parte la experienţe care mai de care mai diverse, limitate doar de imaginaţia  autorilor. Cu fiecare carte citită, o altă viaţă devine posibilă, cărţile reprezentând instrumente miraculoase de accesare a unui număr infinit de alte lumi posibile. 

Dar oare fiecare dintre noi poate folosi 
aceste „instrumente miraculoase”? Oare persoanele cu dizabilităţi pot să se bucure de această deschidere către o infinitate de lumi posibile? Sau câte dintre aceste „instrumente miraculoase” ajung să fie folosite de către persoanele cu dizabilităţi? Este oare firesc ca anumite grupuri să nu aibă acces la această lume fascinantă despre care vorbeam?

Biblioteca Naţională a României, prin proiectele pe care le derulează, încearcă să deschidă porţi către cunoaştere tuturor. Fie că vorbim despre persoane care vin la Bibliotecă şi citesc cu ajutorul celor mai noi tehnologii de acces, fie că sunt persoane care preferă să citească de acasă, instituţia noastră creează, cu sprijinul Fundaţiei Orange, punţi între cititori şi cărţi. 

Din păcate, de cele mai multe ori, persoanele cu dizabilităţi sunt prezentate fie ca victime, fie ca eroi. Alteori, accentul cade pe ceea ce nu pot face, ignorânduli-se drepturile, interesele, capacitatea, competenţele, talentul sau abilităţile. Nu de puţine ori, nu ei înşişi, ci alţii sunt cei care vorbesc despre oamenii cu dizabilităţi. Prea frecvent îi regăsim în media ca „suferinzi”, „prizonieri”, „victime ale bolii”, altfel spus persoane neajutorate. Cu o asemenea imagine, o persoană cu dizabilităţi cu greu poate convinge familia, prietenii, colegii sau pe un angajator că este capabilă să se descurce, că are lucruri importante pe care le poate oferi societăţii. 

Este adevărat că integrarea persoanelor cu dizabilităţi şi participarea lor firească la toate activităţile comunităţii este încă destul de dificil de realizat având în vedere barierele din societatea românească actuală. Cu toate acestea, Biblioteca Naţională doreşte să contribuie la schimbarea acestei realităţi prin produsele, serviciile şi activităţile pe care le propune şi la care vă invită pe toţi, indiferent de vârstă, sex, naţionalitate sau tip de dizabilitate. Persoanele cu dizabilităţi pot contribui activ la dezvoltarea comunităţii în care trăiesc şi este la îndemâna oricui să susţină acest deziderat. 

Şi pentru că tema din acest an a Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi este "Realizări şi direcţii de Dezvoltare ale Mileniului: responsabilizarea persoanelor cu handicap şi a comunităţilor lor din întreaga lume”, vă propunem să considerăm această zi un început: un început al discuţiilor despre realizările persoanelor cu dizabilităţi, al discuţiilor despre faptul că se poate, despre faptul că accesibilizarea şi integrarea sunt nu doar normale, ci şi posibile şi, nu în ultimul rând, despre faptul că persoanele cu dizabilităţi au abilităţi şi că este esenţial pentru noi toţi să le implicăm şi nu să le hiperprotejăm.

Biblioteca Naţională a României susţine integrarea persoanelor cu dizabilităţi, iar pentru îmbunătăţirea serviciilor oferite vă aşteptăm cu sugestii la adresa de email:
 
 

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Ludoteca Apolodor din Labrador (mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11:00-13:00 / marți, joi : 12:00-14:00

- Sala multimedia George Enescu (etaj 1, corp E):
Programare la adresa multimedia@bibnat.ro
În perioada 20 martie - 31 mai 2023 Sala multimedia va fi închisă pentru public.

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României