caută:   
 
 

evenimente actuale

 
 
ARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparului
ARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparului

Loc: Expoziție virtuală

Data: din 17 decembrie 2020

 
Estetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk Chopin
Estetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk Chopin

Loc: Expoziție virtuală

Data: din 14 octombrie 2020

 
 
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului

Loc: Expoziţie virtuală de partituri și fotografii din colecțiile BNaR, realizată cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la naşterea compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski.

Data: din 14 aprilie 2020

 
 
 

achiziţii recente

 
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii / statistici mondiale: Adrian Kanovici. Ed. a 16-a. Bucureşti: Meronia, 2020. 864 p.: 398 hărţi, ilustrații color ale tuturor drapelelor și capitalelor statelor de pe glob.
09.10.2020
 
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean / ilustraţia copertei: Radu Oltean, reconstituire a Pieței Huet din Sibiu la anul 1520. Bucureşti: Humanitas, 2018. XVI, 270 p.: facs., il. color. (Istorie. Societate & civilizaţie)
13.08.2020
 
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă / cuv. înainte: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Bucureşti: Editura Basilica, 2018. 542 p.: fotogr. color. (Cota V 24.387)
11.08.2020
 

expoziţie virtuală

 
Codex Aureus
Codex Aureus Cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia bibliotecii şi totodată din România este un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810. (MS II.1).
31.10.2008
 

noutăţi

 
08 aprilie 2020
Comunicat. Biblioteca Națională a României, în spatele ușilor închise
Este bineștiut faptul că Biblioteca Națională a României acordă acces gratuit la cărți, spații pentru studiu, computere, internet și alte resurse esențiale pentru educație sau pentru informarea publicului. Totodată, Biblioteca este unica instituție care păstrează, sub multiple forme, patrimoniul cultural național scris, tezaurizând producția editorială națională, prin Depozit Legal, colaborând, în permanență, cu producătorii de publicații (edituri și / sau autori) prin acordarea codurilor ISBN, ISSN și ISMN și prin realizarea descrierilor CIP. Desigur, niciunul dintre aceste lucruri nu ar fi posibil fără ajutorul bibliotecarilor, care fac mult mai mult decât să ghideze cititorii printre miile de volume accesibile în sălile de lectură și să le reamintească din când în când să păstreze liniștea.

Când oamenii se gândesc la bibliotecari, se gândesc la coperțile prăfuite și la paginile de cărți fragile. De fapt, activitatea bibliotecarilor este mult mai complexă: gestionează baze de date și cataloage online, planifică și operează sisteme informatice unice și parcurg proceduri tehnice specifice pentru colectarea, organizarea și interpretarea informațiilor.

Și noi, la Biblioteca Națională a României, în spatele ușilor închise, muncim zi de zi pentru a prelucra informația, făcând accesibile cărțile din colecția noastră în catalogul on-line, pentru a organiza depozitele de carte, de la inventariere și până la așezare la raft, restaurăm documente de patrimoniu, scriem articole de specialitate sau cautăm noi modalități de a obține finanțări pentru proiecte care să conecteze mai bine Biblioteca cu publicul său.

Astfel, avem ocazia de a diminua decalajul creat în prelucrarea publicațiilor odată cu mutarea Bibliotecii în sediul actual. Vă reamintim că, în anul 2012, Biblioteca Naţională a României s-a mutat în sediul actual, fără a-și întrerupe funcționarea, spre deosebire de alte biblioteci similare, care au fost închise publicului chiar și pentru 2 ani.

Esențial pentru profesia noastră este binele comunității. Sănătatea comunităților cărora ne adresăm și a angajaților noștri este de o importanță maximă și egală. Din acest motiv, Biblioteca este și va rămâne în continuare închisă publicului, atâta timp cât vor fi necesare măsuri de distanțare socială. Însă în această perioadă, vom aloca toate resursele disponibile, în condițiile respectării restricțiilor impuse de starea de urgență, pentru ca în momentul în care Biblioteca se va redeschide pentru public să vă întâmpinăm cu mai multe documente organizate la raft, pe care să le puteți consulta în sălile de lectură, proiecte noi și o atmosferă perfecta pentru studiu, socializare sau petrecere a timpului liber.

Carmen Mihaiu
Director General


 

 


 
 

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Dragi utilizatori,
Vă anunţăm inchiderea pentru public a Arhivei Istorice din cadrul Colecţiilor Speciale în perioada 16.08.2021 – 27.08. 2021
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2021 Biblioteca Naţională a României