caută:   
 
 

evenimente actuale

 
 
ARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparului
ARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparului

Loc: Expoziție virtuală

Data: din 17 decembrie 2020

 
Estetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk Chopin
Estetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk Chopin

Loc: Expoziție virtuală

Data: din 14 octombrie 2020

 
 
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului

Loc: Expoziţie virtuală de partituri și fotografii din colecțiile BNaR, realizată cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la naşterea compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski.

Data: din 14 aprilie 2020

 
 
 

achiziţii recente

 
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii / statistici mondiale: Adrian Kanovici. Ed. a 16-a. Bucureşti: Meronia, 2020. 864 p.: 398 hărţi, ilustrații color ale tuturor drapelelor și capitalelor statelor de pe glob.
09.10.2020
 
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean / ilustraţia copertei: Radu Oltean, reconstituire a Pieței Huet din Sibiu la anul 1520. Bucureşti: Humanitas, 2018. XVI, 270 p.: facs., il. color. (Istorie. Societate & civilizaţie)
13.08.2020
 
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă / cuv. înainte: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Bucureşti: Editura Basilica, 2018. 542 p.: fotogr. color. (Cota V 24.387)
11.08.2020
 

expoziţie virtuală

 
Codex Aureus
Codex Aureus Cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia bibliotecii şi totodată din România este un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810. (MS II.1).
31.10.2008
 

noutăţi

 
21 octombrie 2020
Demersuri în vederea restaurării ”Așezămintelor I.C. Brătianu”

Directorul general al Bibliotecii Naționale a României, Carmen Mihaiu, și ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, au vizitat săptămâna trecută „Aşezămintele I.C. Brătianu”, din strada Biserica Amzei, pentru a discuta despre starea în care se află imobilul de patrimoniu aflat în administrarea Bibliotecii Naționale și pentru a identifica soluții de finanțare a restaurării acestuia.


Veritabilă bijuterie a arhitecturii interbelice, aflată în centrul Bucureștiului, clădirea este emblematică pentru istoria și cultura țării noastre, redeschiderea sa pentru public fiind necesară în contextul cultural bucureștean. 
În prezent, imobilul se află într-o stare avansată de degradare, atât în interior cât şi în exterior, expertiza tehnică realizată în cursul acestui an relevând faptul că structura de rezistenţă este în pragul prăbuşirii parţiale sau totale. Cu toate eforturile depuse pentru a reintroduce imobilul în circuitul cultural, Biblioteca Națională nu dispune de fondurile necesare realizării restaurării clădirii. Din acest motiv, pe parcursul anului, instituția noastră a făcut o serie de demersuri în scopul găsirii unor linii de finanțare care să asigure efectuarea lucrărilor de restaurare sau reparații urgente în scopul evitării continuării degradării. 


Acest demers a fost susținut de ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, în dialogul cu ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan, și cu suportul premierului Ludovic Orban, propunând ca restaurarea acestui imobil să fie inclusă în Programul național de construcții de interes public sau social, derulat prin intermediul Companiei Naționale de Investiții „C.N.I.” S.A. Astfel, în data de 16 octombrie, Biblioteca Națională a României a depus solicitare de finanțare la Compania Națională de Investiții. 
Estimările realizate de Biblioteca Națională a României, în administrarea căreia se află „Aşezămintele I.C. Brătianu”, şi Ministerul Culturii, bazate pe investiţii similare, având în vedere și deteriorările structurale grave, indică faptul că serviciile de proiectare, obţinerea avizelor şi lucrările de intervenţii s-ar putea ridica la peste 8 milioane de euro. 

 Despre Așezămintele I. C. Brătianu:

Imobilul, situat în strada Biserica Amzei, nr. 5-7, a aparținut familiei Brătianu și este cunoscut sub numele de ”Aşezămintele „Ion I. C. Brătianu”. Construcția acestuia a fost finalizată în 1930, clădirea remarcându-se printr-o elegantă sală de lectură, o sală de ziare și reviste, imaginată ca o biserică bizantină, înaltă și solemnă, cu mobilier de lemn sculptat şi numeroase depozite dotate de casa Fichet. 
Sala de lectură, construită în continuarea biroului lui Ionel Brătianu, de un lux discret, cu mese largi din lemn, cu fotolii din lemn și piele, modelul reproducând fidel fotoliul din biroul lui Brătianu, iluminată de impunătoare candelabre de Murano, era gândită în așa fel încât cititorul să fie copleșit de solemnitatea momentului în care avea să răsfoiască vechi manuscrise sau superbe ediții bibliofile, rarități bibliografice, tipărite în imprimerii vestite din lumea întreagă, „cărți din alte veacuri, cu aroma trecutului, cu veșmânt prăfuit de cronici, [...] care evocă amintiri și mândrii, altele grele, încărcate de știință [...] izvodiri din trecutul nostru, povestite în latineasca veacului al XVI-lea, ori în scrisul gotic al veacului al XV-lea...”
Iubitor de carte, Ionel I. C. Brătianu a dorit ca în imobilul din strada Biserica Amzei să întemeieze o bibliotecă, în care să își aducă prețioasele volume aflate la Florica, oferind totodată celor care doreau posibilitatea de a avea un lăcaș unde să-şi poată cultiva pasiunea pentru studii şi cercetare.

 
 

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Dragi utilizatori,
Vă anunţăm inchiderea pentru public a Arhivei Istorice din cadrul Colecţiilor Speciale în perioada 16.08.2021 – 27.08. 2021
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2021 Biblioteca Naţională a României