Diana DUMITRU. The State, Antisemitism, and Collaboration in the Holocaust: the Borderlands of Romania and the Soviet Union. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press, 2016. 268 p.
Realizată în baza cercetării unor surse originale de documentare, mărturii păstrate în arhive sau interviuri cu supraviețuitori ai acelor vremuri, cartea explorează variațiile regionale ale atitudinii și comportamentului civililor față de populația evreiască în România și în țările aflate sub ocupație Sovietică. Autoarea prezintă argumente și observații privind diversele aspecte ale comportamentului civililor față de evrei, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, atitudine care în opinia sa a fost modelată diferit de regimurile anterioare, în funcție de politicile statului și de climatul instituit de acestea. De asemenea, sunt descrise percepțiile evreilor despre non-evrei și vice versa, și se oferă o imagine de ansamblu a peisajului mental predominant, în preajma și în timpul celui de-al doilea Război Mondial.
Traducerea acestei lucrări a apărut în 2019, la Polirom, sub titlul Vecini în vremuri de restriște: Stat, antisemitism și Holocaust în Basarabia și Transnistria.
Diana Dumitru este conferențiar universitar la Catedra de Istorie și Științe Sociale din cadrul Universității Pedagogice de Stat “Ion Creangă” din Moldova. Este specializată în istoria Holocaustului în Europa de Est și naționalism. De-a lungul timpului, i-au fost acordate burse prestigioase, printre care cea oferită de Fundația Gerda Henkel, o bursă postdoctorală oferită de Institutul Internațional pentru Studierea Holocaustului din cadrul The World Holocaust Rememberance Center Yad Vashem și, nu în ultimul rând, Rosenzweig Family Fellowship pentru cercetare în cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite. A scris numeroase articole și două cărți ce tratează problematica Holocaustului și a fost distinsă cu Premiul Mary Parker Follet, decernat de Asociația Americană pentru Științe Politice.