caută:   
 
 

achiziţii recente

 
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii / statistici mondiale: Adrian Kanovici. Ed. a 16-a. Bucureşti: Meronia, 2020. 864 p.: 398 hărţi, ilustrații color ale tuturor drapelelor și capitalelor statelor de pe glob.

Ajunsă la cea de-a XVI-a ediție, Enciclopedia statelor lumii este publicată de Editura Meronia, fondată în 1994 la București, singura editură românească de după 1989 consacrată exclusiv promovării literaturii enciclopedice și de referință (din domeniul istoriei, geografiei, culturii, cincematografiei). De la prima ediție (din 1975), și până la cea de-a 16-a (din 2020), lucrarea a fost vândută în peste 500.000 de exemplare și s-a impus drept unul dintre cele mai căutate titluri ale enciclopedisticii românești, devenind un instrument de lucru pentru cele mai diverse categorii de cititori, de la elevi și studenți la toți cei interesați să decripteze evenimentele ce se petrec sub ochii noștri. 

Noua ediţie oferă pentru fiecare din cele 195 de state suverane (de la Afghanistan la Zimbabwe) şi pentru cele 75 de teritorii dependente sau cu statut special (urmașe ale fostelor teritorii coloniale), coordonatele definitorii privind geografia, populaţia, limbile, cultele, evoluţia istorică, organizarea de stat, economia, turismul ş.a. De asemenea, cuprinde hărți (câte două la fiecare stat), imagini cu drapelele naționale (color), fotografii (color) ale tuturor capitalelor, precum și numeroase statistici mondiale privind mărimea suprafeţei, populaţiei, a PIB-ului total sau pe locuitor, a indicelui de percepţie a corupţiei ş.a., statici care suprind noile ierarhii globale atât de de schimbătoare în epoca mondializării. Astfel, putem afla că în privința PIB-ul total (la paritatea puterii de cumpărare), care cuantifică puterea economică globală a unui stat, China se situează pe primul loc (din 2014), detronând astfel, după 100 de ani, Statele Unite, sau că a treia putere a lumii a devenit India, care a retrogradat Japonia (locul 4), ori că referitor la PIB-ul pe locuitor, Qatar și Liechtenstein ocupă locul I, urmate de Monaco, Luxemburg şi Singapore. Mai aflăm că în privința percepției corupției (indice întocmit de Transparency International), Danemarca, Noua Zeelandă, Finlanda, Suedia și Elveția sunt statele cele mai puțin corupte din lume, dar și că Franţa continuă să rămână cea mai căutată destinaţie turistică, deși SUA și Spania au cele mai mari încasări din turism etc. 

Apărută în momentul inițial al declanșării epidemiei care a globalizat izolarea, ediția actuală va deveni astfel un alt fel de reper care ne va ajuta să aflăm cum era (deja putem folosi trecutul) lumea în martie 2020 și cum va fi după. 

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-17:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Sala Ludoteca „Apolodor din Labrador” (mezanin)
luni, miercuri, vineri: 11:00-13:00
marți, joi: 12:00-14:00

Sala de copii și tineret „Ionel Teodoreanu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2022 Biblioteca Naţională a României