caută:   
 
 

evenimente actuale

 
 
ARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparului
ARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparului

Loc: Expoziție virtuală

Data: din 17 decembrie 2020

 
Estetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk Chopin
Estetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk Chopin

Loc: Expoziție virtuală

Data: din 14 octombrie 2020

 
 
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului

Loc: Expoziţie virtuală de partituri și fotografii din colecțiile BNaR, realizată cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la naşterea compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski.

Data: din 14 aprilie 2020

 
 
 

achiziţii recente

 
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii / statistici mondiale: Adrian Kanovici. Ed. a 16-a. Bucureşti: Meronia, 2020. 864 p.: 398 hărţi, ilustrații color ale tuturor drapelelor și capitalelor statelor de pe glob.
09.10.2020
 
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean / ilustraţia copertei: Radu Oltean, reconstituire a Pieței Huet din Sibiu la anul 1520. Bucureşti: Humanitas, 2018. XVI, 270 p.: facs., il. color. (Istorie. Societate & civilizaţie)
13.08.2020
 
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă / cuv. înainte: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Bucureşti: Editura Basilica, 2018. 542 p.: fotogr. color. (Cota V 24.387)
11.08.2020
 

expoziţie virtuală

 
Codex Aureus
Codex Aureus Cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia bibliotecii şi totodată din România este un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810. (MS II.1).
31.10.2008
 

noutăţi

 
09 octombrie 2019
În legătură cu Batthyaneum și cu manuscrisul Codex Aureus
Biblioteca Națională a României apreciază faptul că presa și opinia publică acordă atenție protejării și prezervării patrimoniului cultural național păstrat în colecțiile sale, inclusiv la Filiala sa, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Dat fiind însă faptul că, în ultimul timp, au fost reluate în presă unele afirmații neconforme cu realitatea, precum și unele informații inexacte ori chiar eronate în ceea ce privește situaţia Filialei Batthyaneum, în special în ceea ce privește situația manuscrisului Codex Aureus, considerăm necesare următoarele lămuriri:

Document de o valoare inestimabilă, realizat între anii 805-810, în timpul împăratului Carol cel Mare, la mânăstirea din Lorsch (Germania), Codex Aureus nu este – așa cum în mod regretabil și nejustificat se afirmă în unele publicații – „în posesia Ungariei”, el păstrându-se, în condiţii de securitate, în colecţiile Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naționale a României.

Biblioteca şi Institutul Astronomic Batthyaneum, care au fost donate de către episcopul romano-catolic Ignatius Batthyany (Batthyány Ignác), în anul 1798, provinciei Transilvania şi Bisericii Catolice, împreună cu clădirea şi cu terenul aferente, au fost gândite de donator ca instituții cu un caracter public (în actul de donație era prevăzut accesul liber la colecţii). 
După Marea Unire din 1918 și până la naţionalizarea din anul 1949, Institutul Astronomic și Biblioteca Batthyaneum s-au aflat în administrarea Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, fiind scutite de către Statul Român de impozite și de alte obligații financiare. 
Din anul 1961, Batthyaneum a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat (actuala Bibliotecă Naţională a României). 

Dezvoltată în jurul nucleului de cca. 18.000 de unităţi bibliografice adunate, la finalul secolul XVIII, de episcopul Batthyány Ignác, Biblioteca Batthyaneum păstrează până astăzi colecţii de o inestimabilă valoare documentar-ştiinţifică şi bibliofilă. În colecţia sa de manuscrise medievale occidentale (cea mai importantă din România) se găsește și Codex Aureus

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a intentat, în urmă cu câțiva ani, un proces de retrocedare a imobilului, precum şi a bunurilor aflate la Filiala Batthyaneum. Judecarea recursului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are termen în data de 25 mai 2021. În vara anului 2018, Curtea de Apel Alba a respins cererea de retrocedare făcută de Arhiepiscopia Romano-Catolică. 

Informaţii ştiinţifice concludente privind istoricul Evangheliarului de la Lorsch/Codex Aureus, inclusiv privind colecţiile în care se păstrează părţile acestui manuscris, pot fi găsite la adresele:

 ● https://www.kloster-lorsch.de/

● https://bibliotheca-laureshamensis-digital.de/view/lorscher_evangeliar

● https://bibliotheca-laureshamensis-digital.de/view/vam_138-1866

● https://bibliotheca-laureshamensis-digital.de/view/bnr_msrII1

● https://bibliotheca-laureshamensis-digital.de/bav/bav_pal_lat_50

Poate fi de asemenea consultat site-ul Bibliotecii Naţionale a României, la adresa: http://www.bibnat.ro/Codex-Aureus-s109-expo1-ro.htm. 
 
 

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Dragi utilizatori,
Vă anunţăm inchiderea pentru public a Arhivei Istorice din cadrul Colecţiilor Speciale în perioada 16.08.2021 – 27.08. 2021
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2021 Biblioteca Naţională a României