caută:   
 
 

achiziţii recente

 
Les Français de la Belle Époque / Antoine Prost; Paris : Gallimard, 2019; 383 p.; ill.; 22 cm; ISBN 978-2-07281893-6

Belle Epoque este o perioadă a cărei ultimă etapă cronologică este ușor de localizat: Primul Război Mondial. În ceea ce privește începuturile sale, nu toți istoricii sunt de acord în această privinţă: se poate considera că ea a început în jurul anului 1900 odată cu Expoziția Universală de la Paris sau, după părerea lui Antoine Prost, în jurul anilor 1895-1898, adică - din punct de vedere economic, la sfârşitul depresiunii, iar din punct de vedere politic în perioada afacerii Dreyfus.
Abia prin anii 1940 începe să se vorbească mai mult despre Belle Epoque. Cei câțiva ani care au precedat Primul Război Mondial au stârnit multă curiozitate, multe cercetări, dar rareori au avut parte de o imagine completă, de ansamblu. Acesta este scopul acestei cărți. Autorul are ambiția de a analiza toate fațetele acestor două decenii strălucitoare, emoționante, de boom economic remarcabil, de creativitate fără egal, străbătute totuși de conflicte recurente, violente și uneori mortale.
Antoine Prost merge să-i întâlnească pe francezi în satele lor, cartierele, tarabele şi atelierele lor. El le studiază viața de zi cu zi, tradițiile, obiceiurile lor alimentare, felul de a se îmbrăca, igiena uneori precară, intimitatea lor. Se apleacă asupra pasiunilor care îi animă sau care îi dezbină, asupra rolului pe care muncitorimea îl are în viaţa orașului, în religie, școală - în mijlocul conflictului dintre Biserică și Stat; dar și asupra misiunii armatei în Republică, în timp ce Franța își finaliza cuceririle coloniale, mândră că a redevenit o mare putere. Societatea franceză, împărțită între elite încă puternice și un popor din care începe să apară clasa de mijloc, și-a găsit totuși în Republică principiul unității. Aceasta este moștenirea mai puţin cunoscută a perioadei Belle Epoque. Studiind aceasta perioadă, autorul arată cum a putut Franţa să treacă, fără să se destrame, prin patru ani de război şi de încercări teribile care aveau să o transforme în profunzime. 
Istoric francez, fost Professor Emeritus de istorie la Universitatea din Paris Panthéon-Sorbonne, Antoine Marie François Prost este specializat în istoria franceză a secolului al XX-lea, în special în istoria Primului Război Mondial.

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-17:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Sala Ludoteca „Apolodor din Labrador” (mezanin)
luni, miercuri, vineri: 11:00-13:00
marți, joi: 12:00-14:00

Sala de copii și tineret „Ionel Teodoreanu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2022 Biblioteca Naţională a României