caută:   
 
 

evenimente actuale

 
 
ARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparului
ARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparului

Loc: Expoziție virtuală

Data: din 17 decembrie 2020

 
Estetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk Chopin
Estetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk Chopin

Loc: Expoziție virtuală

Data: din 14 octombrie 2020

 
 
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului

Loc: Expoziţie virtuală de partituri și fotografii din colecțiile BNaR, realizată cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la naşterea compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski.

Data: din 14 aprilie 2020

 
 
 

achiziţii recente

 
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii / statistici mondiale: Adrian Kanovici. Ed. a 16-a. Bucureşti: Meronia, 2020. 864 p.: 398 hărţi, ilustrații color ale tuturor drapelelor și capitalelor statelor de pe glob.
09.10.2020
 
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean / ilustraţia copertei: Radu Oltean, reconstituire a Pieței Huet din Sibiu la anul 1520. Bucureşti: Humanitas, 2018. XVI, 270 p.: facs., il. color. (Istorie. Societate & civilizaţie)
13.08.2020
 
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă / cuv. înainte: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Bucureşti: Editura Basilica, 2018. 542 p.: fotogr. color. (Cota V 24.387)
11.08.2020
 

expoziţie virtuală

 
Codex Aureus
Codex Aureus Cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia bibliotecii şi totodată din România este un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810. (MS II.1).
31.10.2008
 

noutăţi

 
27 mai 2021
MĂRTURII EVREIEȘTI, ATUNCI ȘI ACUM
Expoziție cu documente de arhivă și cărți care oglindesc viața comunității și personalităților evreiești din România după 1878

În iunie 1878, aveau loc lucrările Congresului de la Berlin, unde, printre alte teme importante ale momentului, discuțiile au avut în vedere emanciparea populaţiei evreieşti din România, în contextul mai larg al situaţiei evreilor din Balcani, problema egalităţii drepturilor tuturor locuitorilor unui stat, fără deosebire de apartenenţa religioasă fiind impusă ca problemă centrală în lucrările congresului.
Biblioteca Națională a României, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României propun publicului rememorarea istoriei din 1878 până astăzi, organizând expoziția MĂRTURII EVREIEȘTI, ATUNCI ȘI ACUM, care va reuni documente de arhivă și cărți ce oglindesc viața comunității și personalităților evreiești din România din această perioadă, documente aparținând colecțiilor celor două instituții.
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 2 iunie, începând cu ora 12:00, la Biblioteca Națională a României, bd. Unirii 22, parter, expoziția fiind deschisă publicului în perioada iunie – august 2021.
Documentele expuse de Arhivele Naționale ale României  au ca subiect principal statutul evreilor de cetățeni ai statului român, din perioada de referință 1878-1944, cum ar fi: lobby la Congresul de la Berlin pentru rezolvarea prin lege a obținerii cetățeniei/naturalizare/ împământenire; secțiunea Evreii în Primul Război Mondial, care se axează pe mărturiile lui Constantin Diamandi,  ministrul plenipotențial al României la Petrograd, care scrie câteva rapoarte și telegrame despre evreii din Basarabia și în special Odessa; perioada interbelică, în care informațiile se axează pe activitatea diverselor asociații ale comunității, activitatea unor avocați care susțin în instanță obținerea cetățeniei și al Doilea Război Mondial, cu restricții, propagandă antisemită, deportări. 
Din colecția Bibliotecii Naționale a României, expoziția reunește aproximativ 70 de lucrări apărute între anii 1990 și 2018, care contribuie la restituirea istorie comunității evreiești pe teritoriul României. Este o „colecţie” de monografii prin care urmărim să oferim oricărei persoane interesate de istoria evreilor din România posibilitatea de a afla despre istoria acestei comunități, istoria evreilor în provinciile ei istorice, despre contribuția evreilor la progresul industrial și la dezvoltarea urbanã a României, despre arhitectura unor lăcașuri de cult evreiești și despre personalități ale comunității evreiești, despre antiseminism și emancipare și nu în ultimul rând, despre Holocaust.
Vă așteptăm alături de noi, să cunoaștem împreună mărturii despre viața comunității și a personalităților evreiești din România, oglindite în documente de arhivă și publicații curente din colecțiile celor două instituții partenere.

 
 

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Dragi utilizatori,
Vă anunţăm inchiderea pentru public a Arhivei Istorice din cadrul Colecţiilor Speciale în perioada 16.08.2021 – 27.08. 2021
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2021 Biblioteca Naţională a României