caută:   
 
 

evenimente actuale

 
 
 
 
 
 
Ion I.C. Brătianu (1864-1927) - Prim Ministru al României...
Ion I.C. Brătianu (1864-1927) - Prim Ministru al României...

Loc: Expoziție virtuală

Data: octombrie 2021

 
 

achiziţii recente

 
Statele Europei: enciclopedie de istorie: din Antichitate până astăzi
Statele Europei: enciclopedie de istorie: din Antichitate până astăzi / Horia C. Matei, Marcel D. Popa, Adrian Kanovici, Caterina Radu, Daniel C. Frățică. Bucureşti: Meronia, 2022. 374 p.: h. (Dicţionare şi enciclopedii / Meronia) ISBN 978-606-750-043-1
15.03.2023
 
Artişti români de altădată: sfârşitul secolului XIX − începutul secolului XX
Artişti români de altădată: sfârşitul secolului XIX − începutul secolului XX / editat de Muzeul Naţional de Istorie a României. Bucureşti: Muzeul Naţional de Istorie a României, 2021. 199 p.: fotogr. color. ISBN 978-973-0-35629-8 (BNaR IV 114.195)
15.02.2023
 
Haina îl face pe om: şase secole de istorie vestimentară: veşminte, costume, uniforme, accesorii
Haina îl face pe om: şase secole de istorie vestimentară: veşminte, costume, uniforme, accesorii = Clothes make the man: six centuries of clothing history: garments, costumes, uniforms, accessories / coord.: Cornel-Constantin Ilie, Alexandra Mărăşoiu / Muzeul Naţional de Istorie a României = National History Museum of Romania. Ed. a 3-a = 3rd ed. Oneşti: Magic Print, 2021. 160 p.: fotogr. color. ISBN 978-606-622-602-8 (BNaR IV 114.197)
08.02.2023
 

noutăţi

 
07 octombrie 2021
Promenadă între Piața Amzei și Parcul I.C. Brătianu, via clădirea Așezămintelor I.C. Brătianu
Filiala București a OAR (Ordinul Arhitecților din România) și Biblioteca Națională a României deschid o promenadă pietonală, în data de 8 octombrie 2021, începând cu ora 16:00, între două spații urbane valoroase din centul capitalei – Piața Amzei și Parcul I.C. Brătianu –, prin introducerea temporară în circuitul public a unei clădiri emblemă pentru arhitectura și cultura Bucureștiului – Așezămintele I.C. Brătianu. 
Evenimentul are o dublă semnificație, pe de o parte,  confirmă colaborarea dintre Biblioteca Națională a României și Filiala București a OAR, în cadrul proiectului „Activarea Așezămintelor I.C. Brătianu”, iar pe de altă parte, reprezintă un prilej de onorare a profesiei de arhitect, în general, și a arhitecților ce au contribuit la modelarea peisajului citadin al capitalei, în particular, ca parte a Anualei de Arhitectură București 2021 – ediția a XIX-a.
În contextul extins al planului de creare a unui nucleu cultural în zona Pieței Amzei, Filiala București a OAR, Biblioteca Națională a României și Primăria Sectorului 1 și-au propus, ca pentru o zi, să realizeze o legătură directă, între zona Piața Amzei și Parcul I.C. Brătianu, prin deschiderea Așezămintelor I.C. Brătianu. Astfel, va fi experimentat un parcurs pietonal nou pentru centrul capitalei, al cărui punct central va fi clădirea aflată în administrarea Bibliotecii Naționale a României, până în anul 2012 folosită ca sediu al colecțiilor sale speciale.  
Așezămintele I.C. Brătianu au fost proiectate de arhitectul Petre Antonescu în stil neoromânesc, construcția fiind terminată în 1930. Acesta se remarcă printr-o elegantă sală de lectură, o sală de ziare și reviste, imaginată ca o biserică bizantină, înaltă și solemnă, cu mobilier de lemn sculptat şi numeroase depozite dotate de casa Fichet. Iubitor de carte, Ionel I. C. Brătianu a dorit să întemeieze o bibliotecă, în care să își aducă prețioasele volumele aflate la Florica, oferind, totodată, celor care doreau posibilitatea de a avea un lăcaș unde să-şi poată cultiva pasiunea pentru studii şi cercetare. Grădina casei, actualul parc, a fost realizată la inițiativa soției lui Ionel I.C. Brătianu, Elisa Brătianu, pionier al promovării iei românești. Din păcate, puțin cunoscut publicului larg, Parcul Ionel I.C. Brătianu este utilizat rar, din cauza accesului greoi, fiind deschis doar pe o latură, către Bulevardul Dacia. 
Biblioteca Națională a României își propune restaurarea, transformarea și activarea „Aşezămintelor I.C. Brătianu”, prin reintroducerea în circuitul cultural a imobilului care a aparținut familiei Brătianu. Fiind o clădire de patrimoniu, cu un istoric impresionant, clădirea Așezămintelor I.C. Brătianu va reprezenta un reper cultural și istoric al capitalei, devenind, cu timpul, un obiectiv cultural, istoric și chiar turistic recunoscut la nivel național și internațional. Veritabilă bijuterie a arhitecturii interbelice, aflată în centrul Bucureștiului, clădirea este emblematică pentru istoria și cultura țării noastre, redeschiderea sa pentru public fiind necesară în contextul cultural bucureștean. 
În vederea restaurării clădirii, Biblioteca Națională a României a depus documentația necesară includerii ansamblului de patrimoniu „Aşezămintele I.C. Brătianu” din strada Biserica Amzei nr. 5-7, în cererea de împrumut realizată de Guvernul României, ca urmare a aprobării Memorandumului cu tema „Acord de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliul Europei, în valoare de până la 216 mil. EUR, în vederea susţinerii proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor  clădiri culturale din România”, cerere ulterior aprobată.
Pe întregul parcurs al acțiunii, se vor respecta condițiile și regulile de protecție împotriva răspândirii infecției cu Sars-Cov-2, valabile în această perioadă în București, participanții fiind obligați să prezinte dovadă vaccinării.
 
 

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Ludoteca Apolodor din Labrador (mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11:00-13:00 / marți, joi : 12:00-14:00

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României