Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Biblioteca Orăşenească ”Ada Orleanu”, Horezu

Biblioteca Orăşenească ”Ada Orleanu”, Horezu

Tip bibliotecă

Biblioteci Orășenești
Website
Cod ISIL
Director

Persoană de contact

Elena-Aniela Badea, bibliotecar; Iulia-Carmina Nistor – bibliotecar

Anul înființării

1949
Istoric
Conform „Regulamentului din 26 August 1898 pentru funcționarea bibliotecilor populare”, prima bibliotecă populară a fost înființată în Horezu în anul 1899, avea un fond de carte de 175 de volume și funcționa pe lângă Școala primară urbană din Horezu. Biblioteca se adresa școlarilor, părinților și tuturor celorlalți locuitori ai urbei. Primul bibliotecar al bibliotecii populare a fost învățătoarea Elisa Capeleanu. Biblioteca orășenească se pare că a fost înființată în anul 1949 și a funcționat inițial într-o casă naționalizată, pornind cu un fond de carte provenit din donații. Din 1979, biblioteca și-a găsit locul în Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu”. Bibliotecara care și-a dedicat întreaga viață bibliotecii a fost d-na Sabina Vasilescu, care a contribuit, de-a lungul anilor, la consolidarea bibliotecii și a dat dovadă de o mare fidelitate și onestitate în profesia de bibliotecar. Pe parcursul anilor, în perioada 1978-2014, au mai fost bibliotecare, Adriana Grigorescu, Florentina Brabete, Cristina-Olivia Onac și Elena-Gabriela Popescu. După 1990, biblioteca a primit numele scriitoarei Ada Orleanu (1916-1990), născută în satul Romanii de Sus, (aparținând în prezent de orașul Horezu). Ada Orleanu a fost scriitoare, publicistă și traducătoare română. A urmat școala primară și liceul la Râmnicu Vâlcea, apoi la Constanța, iar după absolvirea Facultății de Litere și Filosofie a Universității din București, în 1938, a devenit secretar de redacție la „Revista scriitoarelor și scriitorilor români”, unde și debutează cu nuvela ”Revedere” în 1942. Primul său roman pentru copii și tineret, ”E pace noaptea asta-n codru”, a apărut în anul 1958. În perioada 1944-1947 a frecventat cenaclul Sburătorul, iar în 1947 a primit premiul Asociației „Eugen Lovinescu” pentru nuvelă. Are o vastă operă literară compusă din nuvele, romane, cărți pentru copii și traduceri: ”E pace noaptea asta-n codru”, 1958; ”Boarii”, 1968; ”Cavalerul libertății, I-II”, 1968; ”Atunci au tras clopotele”, 1970; ”Bun rămas crânguri de alun”, 1973; ”Urechea năzdrăvană”,1973 ș.a. Biblioteca Horezu deține manuscrisul „Însemnări” în șase volume, manuscris ce nu a văzut lumina tiparului. Volumele au fost donate bibliotecii de către rudele apropiate ale scriitoarei. Din anul 2009, Biblioteca Orășenească Horezu participă la programul „Biblionet: lumea în biblioteca mea”, prin intermediul căruia a fost dotată cu echipamente IT. Astăzi, Biblioteca Orășenească Horezu este o ”instituţie de importanţă strategică, cel mai semnificativ serviciu civil de stocare şi difuzare a informaţiei în comunitate, are un impact deosebit în cultivarea şi informarea locuitorilor orașului”.

Informații colecții

Total documente: 33.977 u.b. din care: – 3.200 – documente în limbi străine (franceză, engleză și germană). La mărirea colecțiilor de carte au contribuit fondurile alocate anual de Consiliul Local Horezu, donațiile oferite de Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, Campania „România Educab”, Editura Humanitas, precum donații de la persoane fizice, locuitori ai orașului Horezu și nu numai. Evenimente culturale, profesionale: – expoziții de carte cu ocazia aniversării și comemorării scriitorilor, – întâlniri cu scriitorii locali, – concursuri (ex: concursul„Vâlcea-colț de rai”, care își propune punerea în valoare și promovarea în mediul on-line a tinerelor talente, în ceea ce privește creațiile literare și artistice, precum și evidențierea frumuseților județului Vâlcea). – programe și proiecte cultural-educative (programul de educație financiară „Banii pe net” și programul de e-commerce „Bani Iq”; programe realizate în colaborare cu grădinița ori liceul din localitate, ce au ca scop sprijinirea lecturii și dezvoltarea simțului estetic al copiilor).

Adresă

245800, Str. 1 Decembrie, nr. 9, Horezu

Județ

Valcea
Telefon
0250/860291
Fax
0250/860291
Email
biblioteca_horezu01@yahoo.com
Filiale

Program funcționare

Acces
Prin programul Biblionet, Biblioteca a fost dotată cu echipamente IT: – 8 calculatoare conectate la internet – 1 imprimantă – 1 scanner – 1 videoproiector – un ecran de proiecție Total utilizatori: peste 1500 de utilizatori
Pagină Facebook/Blog

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.