Skip to content Skip to footer

Biblioteca Orăşenească Dărăbani, Botoşani

Biblioteca Orăşenească Dărăbani, Botoşani

Tip bibliotecă

Biblioteci Orășenești
Website
Cod ISIL
Director

Persoană de contact

Victor Teişanu

Anul înființării

1948
Istoric
Primele biblioteci sunt cele ale școlilor. O asemenea bibliotecă a existat pe lângă Școala de Băieți, înființată în 1904.În timpul primului război mondial școala se transformă în spital. După război, între pierderi se numără și cele 400 de volume care alcătuiau fondul de carte al bibliotecii. În perioada interbelică, biblioteca școlară în Dărăbani a renăscut, iar în 1944, înainte de venirea rușilor și evacuările localnicilor, aici existau peste 1200 de volume. La încheierea războiului s-a constatatcă întreaga bibliotecă a dispărut fără urmă. Prima bibliotecă publică din Dărăbani, numită Biblioteca populară, se înființează la 1 aprilie 1924 în cadrul Ateneului local. Fondul de carte inițial este de 80 de volume, donate de către Ministerul Instrucțiunii Publice, prin intermediul Prefecturii județului Dorohoi. Din 1938, Ateneul devine cămin cultural cu numele ”Lumina”. Aici funcționează în continuare și Biblioteca Publică, având în 1939 circa 1.000 de volume și 820 de cititori. În 1944, aceeași bibliotecă deținea exact 1.073 de volume, toate risipite odată cu instaurarea regimului comunist. Abia în 1948, tot pe lângă Căminul Cultural ”Lumina”, se pun bazele unei noi biblioteci publice, care împrumută cărți spre lectură amatorilor. Fondul ei de publicații a crescut treptat. Astăzi, numită Biblioteca Orășenească Dărăbani, instituția posedă un număr de aproximativ 30.000 de volume, în valoare totală de 40.216 lei, 4 filiale și un număr de peste 1.000 de cititori activi. Biblioteca ăți are sediul în Conacul Balș, pe strada Lucian Valea, nr. 1, și este deservită de 2 bibliotecari cu studii superioare.

Informații colecții

33.933 u.b. Biblioteca Oraseneasca din Dărăbani este a treia biblioteca din judet ca marime a fondului de documente, dupa Biblioteca Judeteana „Mihai Eminescu” din Botosani și Biblioteca Municipală Dorohoi.

Adresă

715100, Str. Lucian Valea, nr. 1, Dărăbani

Județ

Botosani
Telefon
0231/630347
Fax
Email
biblioteca_darabani@yahoo.com
Filiale

Program funcționare

Acces
Calculatoare Conexiune la internet
Pagină Facebook/Blog

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.