Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Biblioteca Băncii Naționale a României

Biblioteca Băncii Naționale a României

Tip bibliotecă

Biblioteci Specializate
Website
http://www.bnr.ro/Biblioteca-BNR-5573.aspx
Cod ISIL
Director

Persoană de contact

Brânduşa Graţiela Costache, șef serviciu arhivă, bibliotecă și diseminare publicații

Anul înființării

1890
Istoric
Înfiinţarea Bibliotecii BNR nu este consemnată ca atare în documente, dar este de presupus că aceasta a fost creată, fără a avea un statut explicit în organigrama băncii, în momentul în care fondul de carte achiziţionat pentru nevoile curente ale salariaţilor a atins un nivel care a reclamat ordonarea sa după anumite criterii. În anul 1890, în momentul inaugurării Palatului Vechi al BNR din strada Lipscani, exista un spaţiu special dedicat activităţii de bibliotecă. În anul 1919, guvernatorul Ioan G. Bibicescu, bibliofil pasionat, a făcut apel la unul dintre bibliotecarii Bibliotecii Academiei Române pentru a ajuta la inventarierea şi reorganizarea fondului de carte al BNR. Colecţia s-a mărit considerabil în perioada interbelică, fiind achiziţionate lucrări din literatura economică românească şi străină, în special franceză, engleză şi germană, o parte însemnată dintre aceste volume regăsindu-se şi astăzi în fondul bibliotecii. Din anul 1929 Biblioteca a funcţionat ca un compartiment în cadrul Serviciului Studii. În fondul de carte se regăseşte colecţia completă a primei publicaţii periodice tipărite de BNR şi anume Rapoartele Consiliului de administraţie către Adunarea Generală a acţionarilor (1881-1947), ca şi cea a Buletinului de informare şi documentare, editat în limbile franceză şi germană între anii 1929-1947. De asemenea, pot fi consultate şi lucrările tipărite de BNR în prima serie a colecţiei Biblioteca monetară, economică şi financiară, înfiinţată în anul 1936. Suspendată în 1942, colecţia a fost readusă la viaţă în anul 1992 sub numele de Biblioteca Băncii Naţionale a României, în cele două serii ale sale fiind publicate lucrări de specialitate româneşti şi străine. Primii ani ai regimului comunist au însemnat, din punctul de vedere al bibliotecii, eliminarea unor lucrări având autori sau subiecte considerate indezirabile, aşa cum s-a întâmplat, de altfel, în întregul sistem naţional de biblioteci. Până în anul 1989, politica de achiziţii a vizat aproape exclusiv literatura economică românească, lucrările străine intrate în fondul de carte fiind extrem de puţine. Începând cu anul 1990, după ce Banca Naţională a României şi-a reluat funcţiile fireşti de bancă centrală, activitatea de bibliotecă a cunoscut o revigorare spectaculoasă: fondul vechi de carte a fost reorganizat după criterii biblioteconomice moderne, iar politica de achiziţii a fost orientată, pe lângă crearea unei colecţii de literatură economică românească, spre dobândirea celor mai noi şi importante lucrări de specialitate apărute pe plan internaţional. Din anul 2008, Biblioteca BNR funcţionează în spaţiul ce i-a fost dedicat iniţial în Palatul Vechi, beneficiind de o sală de lectură cu 20 de locuri, calculatoare pentru utilizatori şi acces gratuit la internet.

Informații colecții

Cu peste 28 000 de resurse bibliografice, Biblioteca BNR este una dintre cele mai importante deţinătoare de literatură economică din ţară. Colecţiile sale de monografii, publicaţii periodice, articole şi studii de specialitate acoperă următoarele domenii: – Economie generală (teorie economică, macroeconomie); – Politică economică, politică monetară şi politică financiară; – Bănci centrale, bănci comerciale, banking; – Economie internaţională (integrare, relaţii economice internaţionale, instituţii economice internaţionale); – Ştiinţe aplicate în economie (matematică, econometrie, statistică, informatică, contabilitate, modelare economică şi financiară); – Drept şi legislaţie economică, financiară şi bancară; – Istoria economiei şi a sistemului bancar, numismatică; – Educaţie financiară. Catalogul Bibliotecii BNR Fondul de carte al Bibliotecii BNR se regăsește integral în catalogul on-line. Pentru a realiza o căutare poate fi utilizat unul dintre următoarele criterii: – titlul sau cuvinte din titlu, – autorul, – subiectul, – locul apariției, – editura, – anul apariției, – ISBN.

Adresă

030031, Str. Doamnei, nr. 8, sector 3, București

Județ

Bucuresti
Telefon
021/313.04.10
Fax
021/315.27.50
Email
biblioteca@bnro.ro
Filiale

Program funcționare

Luni – vineri: 9.00 – 16.00
Acces
Specializată în literatură economică, Biblioteca BNR susţine în mod primordial activitatea şi dezvoltarea profesională a angajaţilor BNR. În acelaşi timp, prin intermediul colecţiilor sale, biblioteca serveşte la informarea, documentarea şi sprijinirea cercetării de nivel academic în rândul tuturor utilizatorilor. Acces la Biblioteca BNR Persoanele din afara instituţiei pot consulta fondul de carte doar la sala de lectură, pe bază de programare. Solicitarea unei programări se face printr-un formular on-line. Răspunsul este transmis prin e-mail. Este permis accesul cu aparat de fotografiat digital.
Pagină Facebook/Blog
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=http%3A%2F%2Fwww.bnr.ro%2FDespre-Biblioteca-BNR-17334.aspx%3Fpid%3D17334#_=_

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.