Tip bibliotecă
Persoană de contact
Consilier Av. Dr. Petruț Ciobanu
Anul înființării
Înălțat la sfârșit de secol XIX, după planurile arhitecților Albert Ballu și Ion Mincu, Palatul Justiției din București a înregistrat de-a lungul timpului modificări interioare în urma cărora, din anii ’30, la etaj va funcționa biblioteca avocaților, într-o aripă a clădirii adaptată stilului ambiental, cu arhitectura renascentistă și mobilierul din stejar masiv, sculptat în stil eclectic, la Paris.
Funcționând inițial într-un alt spațiu, Biblioteca corpului de advocați luase ființă în 1905, ca an de referință, la inițiativa și sub decanatul Domnului Avocat Mihail Antonescu, un novator al profesiei, spre cinstirea memoriei căruia, în anul 1943, familia donează Baroului de Ilfov propria bibliotecă juridică și un corp de mobilier.
Informații colecții
Total documente: 51.470 u.b-uri
Colecțiile dezvoltate de această structură specializată au un profil preponderent juridic, însă înglobează și lucrări din domeniile literaturii beletristice, artei, istoriei și politicii.
Fondul de carte, ce numără peste 51.400 unități de bibliotecă, este împărțit atât pe criteriul cronologic (fond juridic vechi, conținând publicații cu caracter eterogen și enciclopedic, tipărite până în anul 1950 și cel uzual), cât și tematic, acoperind abordări doctrinare și jurisprudențiale, sub formă de tratate, cursuri, monografii, precum și sub forma periodicelor juridice. Abonamentele la publicații periodice românești numără astăzi 27 de titluri – produse ale Monitorului Oficial și reviste de specialitate, dintre care: Dreptul, Caiete de Drept Penal, Revista Română de Dreptul Afacerilor, Pandectele Române, Buletinul Curților de Apel și altele. De asemenea, sunt deținute colecții de legislație și de periodice vechi cum ar fi colecția Hamangiu, respectiv revistele Pandecte Săptămânale, Dreptul, Pandectele Române, Studii și Cercetări Juridice, Justiția Nouă și Legalitatea Populară.
Adresă
Județ
Program funcționare
Luni- vineri:
08.00-16.00
Biblioteca dispune de două sali de lectură, cu un număr de 50 de locuri și de patru spații destinate depozitării de carte. Serviciile oferite sunt acelea de consultare a publicațiilor la sala de lectură, de împrumut la domiciliu, de xeroxare/printare la cerere. Condițiile de împrumut, precum și alte prevederi în legătură cu funcționarea acestei structuri, sunt descrise în Hotărârea Consiliului Baroului București nr. 6 bis/2015, de aprobare a Regulamentului de organizare și funcționare a Bibliotecii. De asemenea, Baroul oferă utilizatorilor săi varianta conectării rapide la internet în sălile de lectură prin wireless, precum și posibilitatea consultării electronice a legislației și a unor baze de date cu doctrină și jurisprudență, în cadrul Bibliotecii electronice, aflată la parterul clădirii.