Skip to content Skip to footer

Biblioteca Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) ”Gavrilă Simion”

Biblioteca Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) ”Gavrilă Simion”

Tip bibliotecă

Biblioteci Specializate
Website
https://www.icemtl.ro/biblioteca/; https://www.facebook.com/ICEM-TULCEA-488819324511901/
Cod ISIL
RO-TL-0113
Director
dr. Sorin-Cristian Ailincăi

Persoană de contact

Oana-Maria Mihail, bibliotecar

Anul înființării

Istoric
ICEM Tulcea este instituție publică cu profil științific și cultural, sub autoritatea Consiliului Județean Tulcea și are ca scop cercetarea fundamentalã și aplicativă în vederea protejării și valorificării științifice, educative, culturale și turistice a patrimoniului natural și cultural, cu precădere a celui nord-dobrogean. Principalele direcții de cercetare – dezvoltare și valorificare cultural-educativă ale instituției sunt: arheologia, istoria veche și medievală, istoria modernă și contemporană, artele plastice și decorative, etnografia și arta populară, biologia (botanica, entomologie, malacologie, ihtiologie, ornitologie, mamalogie), ecologie, pedologie, tehnologii de conservare și restaurare a patrimoniului. Având în vedere excepționala valoare a patrimoniului cultural și natural din horstul nord-dobrogean și Delta Dunării, ICEM Tulcea a derulat numeroase colaborări cu specialiști din România, Ucraina, R. Moldova, Bulgaria, Ungaria, Anglia, Germania, Italia, Franța și Portugalia în toate domeniile de cercetare, sub forma unor manifestări științifice, culturale, publicații și proiecte de cercetare și promovare.

Informații colecții

Biblioteca curentă numără peste 50.000 de volume, precum și numeroase colecții de periodice romanești și publicații externe. Baza de date poate fi accesată online urmând linkul: http://85.186.25.43/opac/search Colecții speciale Fondul de carte veche cuprinde cărti și periodice, respectiv 2.042 de tipărituri și cca. 200 titluri de seriale romanești și străine, în colecții periodice mai mult sau mai puțin complete. Colecțiile speciale s-au constituit dintr-un fond de preluări de la Biblioteca Academiei Romane (1978), din donații importante și achiziții valoroase fie de la anticariate, fie de la persoane particulare. În cadrul colecțiilor, multe exemplare se impun atenției ca valori de patrimoniu. Având în vedere tipologia specifica pe care o impune un fond de carte veche și rara, Institutul deține: un incunabul. Unicul incunabul din colecția tulceana și singurul exemplar din tara este o istorie universala a Papei Pius al II-lea (1458-1464), pe numele sau laic Enea Silvio Piccolomini, care cuprinde descrierea tarilor menționate în lucrarea imprimata la 147 – colecția de manuscrise cuprinde: cârti manuscrise ale unei singure opere, miscelanee, manuscrise de autor, corespondenta, alte documente. Dintre autori amintim pe Titu Maiorescu, Alexandru A.C.Sturdza, Victor Eftimiu, Serban Cioculescu, ale căror manuscrise-autografe dau valoare acestei colecții. – colecția de carte românească veche (1643 – 1830). Printre cele mai vechi tipărituri ale romanilor, cu circulație în spațiul nord-dobrogean, menționam din colecția noastră: Carte românească de învățătură (Iași, 1643); Îndreptarea legii (Târgoviște, 1652) – carte străină rara (1554 – 1750). Cuprinde ediții în limbile latina, greaca, germana, italiana, rare prin însăși vechimea lor și celebritatea tipografilor editori: Froben, Bernard, Elsevier. – colecția de carte românească moderna (1831 – 1918). Cuprinde peste 1.000 de titluri cuprinde traduceri din autori străini și lucrări scrise de autori romani tipărite în țară și străinătate – ediții prime, ex-librisuri și cârti cu dedicații-autografe – colecția de periodice romanești și străine. Cuprinde serii de ziare și reviste din diverse domenii, calendare și almanahuri din secolul al XIX-lea, expresii ale culturii romanești și europene: Albina românească (Iași), Calendarul Ghimpelui (București), Calendar istoric și literar (București), Almanah de învățătură și de petrecere (București), Monitorul oastei (Iași), Revista Carpaților (București), Revue des Langues Romanes (Montpellier-Paris) s.a. –

Adresă

Str. Progresului, nr. 32, Tulcea

Județ

Tulcea
Telefon
0749637079; 0240/513.231
Fax
Email
Filiale

Program funcționare

Acces
Pagină Facebook/Blog

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.