Skip to content Skip to footer

Biblioteca Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”

Biblioteca Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”

Tip bibliotecă

Biblioteci Specializate
Website
http://www.iini.ro/bibl0.htm
Cod ISIL
RO-B-01116
Director
Dr. Ovidiu Cristea

Persoană de contact

Paula Balhui, bibliotecar

Anul înființării

1923
Istoric
Biblioteca personală a lui Nicolae Iorga a fost nucleul bibliotecii de azi. În 1923, savantul a creat Fundaţia Culturală „Nicolae Iorga” în care, potrivit documentelor, biblioteca, „locul care cuprinde toate cărţile pe care le-am strâns şi le voi strânge”, ocupă un rol foarte important. În 15 aprilie 1939, la inaugurarea Institutului de Istorie Universală, Nicolae Iorga menţiona că biblioteca are 50 000 de volume. La moartea sa, biblioteca număra peste 60 000 de volume, fiind una dintre cele mai valoroase biblioteci din Europa. Colecţia de periodice româneşti şi străine este extrem de valoroasă, iar unele cărţi de istorie sunt unicate. Anual, biblioteca se îmbogăţeşte cu cel puţin 400 de volume de carte (majoritatea donaţii sau obţinute prin schimb) şi 200 de volume de periodice româneşti şi străine. Biblioteca colaborează cu biblioteci din Bucureşti (Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Centrală Universitară, Biblioteca Naţională, etc.), cu biblioteci din întreaga ţară (Cluj-Napoca, Iaşi) şi, atunci când este posibil, cu biblioteci şi institute de peste hotare. Patrimoniul său se îmbogăţeşte şi prin donaţii de la ambasade străine (Franţa, Marea Britanie, Portugalia, Spania, ţările Americii Latine, China). Biblioteca oferă cititorilor săi servicii ca: schimb inter-biblioteci; consultanţă pentru studenţii români şi străini sau pentru cercetătorii aflaţi în România la studii post-doctorale; informaţii ştiinţifice pentru mass-media (ziare, radio, televiziune), bibliografii. Institutul se implică în elaborarea unor bibliografii, cum ar fi cataloagele de carte rară din biblioteca sau ale cărţilor primite de Nicolae Iorga cu autograf, urmărindu-se chiar crearea unui Centru de Documentare „Nicolae Iorga”, menit să adăpostească nu numai lucrările marelui savant, ci şi informaţii adiţionale, din ţară şi străinătate, privind viaţa şi activitatea sa. Arhiva Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, în curs de reorganizare, include documente care privesc atât activitatea Institutului de Istorie Universală, cât şi a celorlalte institute fondate de Nicolae Iorga: Institutul de Studii Sud-Est Europene, Institutul de Studii si Cercetări Balcanice, Casa Romena de la Veneţia, etc. Bogatul şi valorosul material documentar a fost publicat parţial în Revista Istorica.

Informații colecții

Total documente: 144.000 u.b.-uri din care: Documente colecții speciale (ex. carte veche, periodice vechi, manuscrise, partituri, hărți etc.): 2.998 u.b. Biblioteca institutului adăposteşte unul din cele mai valoroase fonduri de carte istorică din ţară, având ca punct de plecare cele aproape cele 27.000 de cărţi şi 20.000 de periodice strânse de fondatorul institutului, Nicolae Iorga, şi donate încă din 1923. Dintre acestea, 500 sunt cărţi rare (sec. XVI-XVII).

Adresă

011851, Bd Aviatorilor, nr. 1, setor 1, Bucureşti

Județ

Bucuresti
Telefon
021/212.53.37
Fax
021/311.03.71
Email
institutul.iorga@gmail.com
Filiale

Program funcționare

Luni, miercuri, joi: 9:00-16:00 Marți, vineri: închis
Acces
Servicii: – împrumut la domiciliu – acces liber la raft – acces la internet – consultare documente la sala de lectură – împrumut interbibliotecar – fotocopiere Sală de lectură Nr. de locuri: 100 Total calculatoare conectate la internet: 1
Pagină Facebook/Blog

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.