Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila

Tip bibliotecă

Biblioteci Județene
Cod ISIL
RO-BR-0141
Director
Dragoş-Adrian Neagu

Persoană de contact

Corina Ciuraru, Șef Serviciu Automatizare – corina_ciuraru@bjbraila.ro

Anul înființării

23 August 1881
Istoric

23 August 1881- Se promulgă, de către Regele Carol I, Decretul nr. 2134, prin care se autorizează deschiderea și funcționarea, în urbea Brăila, a bibliotecii publice și a muzeului științific; acestea funcționează în localul Liceului Real din str. Rubinelor.
1950 – Biblioteca Comunală, a cărei titulatură alterna, în ultima vreme, cu Biblioteca Publică Brăila, primește denumirea de Biblioteca Centrală Flacăra Roșie a Raionului Brăila. Este mutată pe strada Galați nr. 1, într-o încăpere de 206 m.p., singurul serviciu oferit publicului fiind împrumutul de cărți la domiciliu.
1953 – În noua locație din strada I. C. Berlescu nr. 29 (azi str. Eliberării), Biblioteca dispune de spațiu mai mare: (7 camere, însumând 378 m.p.) și își diversifică activitatea prin înființarea a două noi secții: Sala de lectură și Secția pentru copii.
1957 – Palatul Culturii primește sediul din Piața Lenin nr. 1, în fostul Palat Comunal Dumitru Ionescu și mai multe instituții de cultură, inclusiv Biblioteca, se mută aici. Funcționează, mai întâi, într-un spațiu restrâns, la parter, apoi obține câteva camere la etajul I al clădirii, având la dispoziție un spațiu ce totaliza 550 m.p.
1961 – Biblioteca se reorganizează, în vederea adoptării accesului liber, la raft, al cititorilor. Fondul de carte este ordonat sistematic-alfabetic, în sălile cu acces pentru public și în depozitul aferent.
1963 – Se inițiază întocmirea unui catalog alfabetic, structurat pe grupe de vârstă, corespunzător organizării colecțiilor, la Secția pentru copii.
– Se înființează biblioteci filiale în cartiere: Brăilița, 1 Mai (azi : Nedelcu Chercea) și Radu Negru.
1970 – 1971 – Se constituie depozitul general, aferent Sălii de lectură, prin separarea a câte unui exemplar din fiecare titlu existent în Bibliotecă, publicațiile (cărți și periodice) fiind organizate, în funcție de înălțime, pe formate.
– Elaborarea, sub îndrumarea specialiștilor Bibliotecii Centrale de Stat (azi: Biblioteca Națională a României) a cataloagelor obligatorii, pe fișe: alfabetic și sistematic pentru public; finalizarea catalogului alfabetic de serviciu, pentru uz intern (compartimentul evidență – prelucrare).
– Se constituie Fondul Brăila și, în acest scop, se fac achiziții de publicații retrospective de interes local și se realizează microfilmarea presei brăilene din perioada 1839 – 1944, după colecțiile Bibliotecii Academiei R.S.R.
1972 – Consiliul Popular al Municipiului Brăila hotărăște, datorită extinderii colecțiilor, dar și a stării precare a Palatului Culturii, mutarea Bibliotecii într-un imobil situat în Piața Poligon nr. 4.
1981 – 14 octombrie – Biblioteca primește numele marelui scriitor brăilean Panait Istrati (Aviz nr. 5443/1981 al Comisiei Centrale de Denumiri).
1993 – Primul protocol de colaborare (înfrățire) cu Biblioteca Publică Orășenească “Mihail Sadoveanu” din Strășeni, Republica Moldova; ulterior, protocolul a fost reînnoit, la intervale de câte 3 ani.
1994 – aprilie – Biblioteca primește un nou spațiu, cu o suprafață de aproape 2.200 m.p., cu titlu provizoriu, în Casa Tineretului (Calea Călărașilor, nr. 54); la început, aici funcționează Secțiile de Împrumut la domiciliu, Compartimentele de prelucrare a colecțiilor și informare bibliografică, Administrația; Sala de lectură își continuă activitatea în imobilul din Piața Poligon nr. 4.
1995 – 1996 – Se realizează, în vederea informatizării serviciilor, aplicații pentru evidența și catalogarea publicațiilor.
1996 – ianuarie – Se realizează rețeaua informatică prin conectarea a 8 PC-uri. Începe prelucrarea, în sistem automatizat, a cărților intrate curent, în paralel cu catalogarea titlurilor achiziționate în anii anteriori.
– martie – Se deschide Filiala de carte românească la Strășeni, Republica Moldova, în colaborare cu Biblioteca Publică Orășenească Mihail Sadoveanu Strășeni, contribuția majoră revenind Bibliotecii Județene Panait Istrati (10.000 volume, mobilier, imprimate specifice etc.).
1998 – septembrie – Prin sprijin financiar din partea Fundației Soros, se achiziționează aplicația integrată de bibliotecă, TinLIB.
1999 – Se extinde automatizarea serviciilor la secțiile de relații cu publicul, prin facilitarea accesului utilizatorilor la baza de date (catalogul electronic); se inițiază noi baze de date: utilizatori înscriși, bibliografie locală.
– aprilie – Biblioteca (sediul central) este conectată la Internet.
2002 – Biblioteca este partener în proiectul Dezvoltarea Resurselor Umane în contextul restructurării industriale, inițiat de Asociația Națională a Profesionaliștilor în Resurse Umane (A.N.P.R.U.) și finanțat prin Programul PHARE 2000 – Coeziune economică și socială.
– Conectarea filialelor din cartierele Brăilița, Nedelcu Chercea și Radu Negru la rețeaua informatică a Bibliotecii.
2003 – Clădirile Bibliotecii din Piața Poligon nr. 4 și str. Belvedere nr. 3, aflate în patrimoniul cultural național, intră în consolidare și restaurare în cadrul unui proiect PHARE RICOP, cofinanțat de Consiliul Județean Brăila.
– Se realizează pagina web a bibliotecii, în administrare proprie.
2004 – 11 mai – Inaugurarea Secției pentru Copii și Tineret și a Mediatecii în localul din Piața Poligon nr. 4.
– noiembrie – Biblioteca Județeană coordonează la Brăila prima ediție a manifestărilor Festivalul Șanselor Tale.
– 3 decembrie – Inaugurarea Centrului Cultural American (str. Belvedere nr. 3) creat la inițiativa Clubului Rotary Brăila, Clubului Newburry Park (S.U.A.), cu sprijinul Consiliului Județean Brăila.
2005 – Filialele din cartiere sunt conectate la Internet.
– iulie – Finalizarea proiectului Sistem integrat de bibliotecă finanțat de USAID, prin care s-au realizat Catalogul Colectiv Național al Bibliotecilor Publice din România și prima Bibliotecă virtuală.
2006 – aprilie – Se încheie catalogarea retrospectivă a cărților (exclusiv fondul tradițional), apărute în perioada anterioară anului 1996.
– iunie – iulie – Inventarierea periodică a colecțiilor din Secția de Împrumut pentru Adulți se realizează pentru prima dată în sistem automatizat, folosindu-se aplicația TinLIB.
– Începe proiectul european EDLocal ce urmăreşte compatibilizarea platformelor de biblioteci digitale cu cea a EUROPEANA (Biblioteca Digitală Europeană).
2009 – A început studiul de fezabilitate și cel de proiectare privind reintegrarea secțiilor Bibliotecii în zona tradițională din Piața Poligon nr. 4.
– Participarea din prima rundă la Programul Național Biblionet, implementat de IREX- România și crearea Centrului de instruire a bibliotecarilor din județul Brăila.
2011 – A fost semnat contractul de finanțare și au început lucrările la proiectul de reintegrarea secțiilor Bibliotecii în zona clădirilor din Piața Poligon având ca dată de finalizare 1 aprilie 2013.
2013 – 1 aprilie – Începe transferul colecțiilor Bibliotecii din imobilul din Calea Călărașilor Nr. 54 în complexul din Piața Poligon Nr. 4.
– Se finalizează proiectul Biblionet.
– 13 septembrie – Se inaugurează noul sediu din Piața Poligon.
2015 – Se finalizează activitățile de investiții în clădirile construite și reabilitate în vederea bunei desfășurări a activităților.
– Centrul Cultural American se transformă în Centrul Multicultural deschizându-se publicului Compartimentul de carte franceză Ilarie Voronca.
2016 – Compartimentul de carte franceză Ilarie Voronca își schimbă denumirea în Biblioteca Franceză Ilarie Voronca.

2017 –Începerea modernizării serviciilor de bibliotecă prin intermediul tehnologiei RFID.

– Înființarea Makerspace – primul astfel de spațiu dintr-o bibliotecă publică românească și singurul din Brăila.

2018 – Înființarea echipei de Robotică, Helix, și prima participare la BRD FirstTechChallenge România.

– Acreditare ECDL pe printare 3D – primul centru acreditat dintr-o bibliotecă publică.

18 aprilie – Proiect editorial inedit – reeditarea ziarului Mercur economic.

– Apariție revistă culturală județeană Luceafărul literar și artistic, la inițiativa doctorului veterinar Marian Căpățînă.

2019 – Începerea proiectului Biblioteca digitală.

– Colectarea informațiilor comunitare de interes general, pe domenii de activitate: s-a început cu sectorul sănătății (clinici, laboratoare, medici) și cel al educației (unități de învățământ), continuându-se cu date despre societățile comerciale și integrarea lor în sistemul de bibliotecă.

– Centrul Multilingv se transformă în Centrul Multicultural.

2020 – Finalizarea modernizării serviciilor de bibliotecă prin intermediul tehnologiei RFID: echipamente, consumabile, permis RFID, stații de auto-împrumut (self-check) pentru public, cutia de returnare (drop-box), porțile RFID, contul online.

– O nouă etapă în privința împrumutului de documente: clasic sau cu precomandă (formular online, Facebook bibliotecă, serviciul de chat).

– Înființarea serviciului de scanări de documente, cu respectarea prevederilor legale în ceea ce privește drepturile de autor, la Sala de lectură.

– Finalizarea proiectului Brăila – Ținutul pescăresc de altădată, derulat prin Programul Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2020. A constat în reabilitarea unui beci de 200 m.p. și transformarea acestuia într-un spațiu destinat realizării unor activități.

– Finalizarea proiectului Spațiu de recreere, învățare și socializare pe malul Dunării, finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2020. A constat în crearea unui spațiu de agrement, un parc cu acces și activităţi specifice gratuite de informare şi recreere pentru comunitate.

– Punerea în funcțiune a două filiale neasistate de împrumut de carte în zona Faleză și Parc Monument, ca urmare a finalizării proiectului Sistem modern și inovativ constituit dintr-un spațiu modern de valorificare a identității locale în zona pescărească Brăila.

2021 – Debutul proiectului CODEKids – club de programare pentru copii.

2022 – Alăturarea la Proiectul Național de Educație și Incluziune Socială Împreună în România digitală.

2023 – Inaugurarea Bibliotecii Digitale a Brăilei – accesul publicului la colecțiile virtuale ale bibliotecii.

  • Prima ediție a competiției de tip hackathonBrăila Tech Sprint.

2024 – Se începe introducerea de date în Catalogul Colectiv Județean.

  • Calificarea liderului echipei de robotică Helix a Bibliotecii Județene la competiția FIRST Tech Challenge, Houston, SUA

Informații colecții

Total documente: 390.663u.b.
Total documente colecții speciale: 34.274 ub.
Total documente electronice: 30237u.b.

Adresă

810026, Piaţa Poligon nr. 4, Brăila

Județ

Braila
Telefon
0239/626.128
Fax
0239/619.588
Filiale

FILIALA RADU NEGRU
Str. Chişinău nr. 41;
Luni: 12.00 -17.00
Marţi – Vineri: 9.00 – 17.00;
Tel: 0239/692.281

FILIALA BRĂILIŢA
Dumbrava Roşie nr. 35;
Luni: 12.00 -17.00
Marţi – Vineri: 9.00 – 17.00;
Tel: 0239/618.367

FILIALA CHERCEA (în reabilitare),
Comuna din Paris nr. 135;
Luni: 12.00 -17.00
Marţi – vineri: 9.00 – 17.00;
Tel: 0239/619.327

Cele trei filiale ale Bibliotecii Județene Panait Istrati Brăila își continuă activitatea începută în anul 1963, oferind copiilor, tinerilor și adulților din cartierele Brăilița, Chercea și Radu Negru colecții bogate de documente.

Program funcționare

Luni-vineri: 8.00-19.00
Sâmbătă: 8.00-16.00

Acces

Servicii
– Împrumut interbibliotecar
– Fotocopiere
– Scanare
– Referințe bibliografice: Serviciul ”Întreabă bibliotecarul”
– Îndrumare de specialitate pentru identificarea documentelor necesare
– Concursuri școlare
– Club de lectură
– Ateliere creative
– Expoziții tematice
– Activități desfășurate pentru marcarea unor evenimente importante
– Vizionare de ecranizări după piese de teatru
– Vizite de prezentare

Sală de lectură
Numărul de locuri: 40

Total calculatoare (PC) pentru utilizatori
conectate la Internet: 27

ACCESIBILITATE:
– pentru dizabilități vizuale:
persoanele cu deficiențe de vedere pot avea acces la informație cu ajutorul unui cititor de ecran, instalat pe două calculatoare.
– pentru dizabilități locomotorii:
biblioteca este accesibilizată pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.

Personalul Bibliotecii:
Total personal: 66
din care:
– personal de specialitate cu normă întreagă: 51
– personal auxiliar: 15

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.