Skip to content Skip to footer

Biblioteca Mănăstirii Horezu

Biblioteca Mănăstirii Horezu

Tip bibliotecă

Biblioteci Specializate
Website
Cod ISIL
Director

Persoană de contact

Anul înființării

Istoric
„Cel mai frumos si mai rafinat exemplar de arhitectura romaneasca”, Manastirea Hurezi/Horezu inaltata in 1693 de Constantin Brancoveanu (1654-1714), a fost inclusa în 1995 in patrimoniul UNESCO. Mănăstirea a fost construită între anii 1690-1693 și a fost târnosită la 8 septembrie 1693. Hurezi infatiseaza treapta inalta de creatie a genului romanesc de la sfarsitul secolului al XVII-lea. Vizitatorul din tara sau de peste hotare afla la Hurezi galeria unica a unor straluciti oameni cu larg orizont politic si carturari de la Serban Voievod si Constantin Cantacuzino Stolnicul, pana la Constantin Brancoveanu si invatatii lui fii, opriti in manifestarea lor creatoare de tragica moarte din 1714. Frumusetii arhitecturii si picturii se adauga dovezile unui puternic centru de cultura, care a adapostit un scriptoriu celebru, producator de iscusite traduceri, superbe manuscrise si o bogata biblioteca umanista, unica in Europa de sud-est la inceputul secolului al XVIII-lea.

Informații colecții

Biblioteca lui Constantin Brâncoveanu numără – 4.000 volume Din bogata zestre a bibliotecii adunată aici de ctitori si de cărturarii viețuitori, învațatul Gr. A. Tocilescu a gasit si ridicat in 1885, pentru Muzeul National, 38 de manuscrise si 393 de carti tiparite in diferite limbi. Tot aici s-au pastrat vestitele calendare ale lui Brancoveanu din anii 1693, 1695, 1701, si 1703. *** Catalogul întocmit la 1791 precizează că biblioteca dispunea la aceea vreme de 382 de volume de carte tipărită și 46 de manuscrise. Dintre acestea, 115 erau scrise în limba română. Despre importanța bibliotecii amintește și inscripția din 1708, aflată deasupra ușii edificiului: „Bibliotecă de hrană dorită sufletească această casă a cărților îmbie înțeleaptă îmbelșugare“. Fondurile documentare cuprind lucrări importante, printre care: – „Odiseea” lui Homer (Basel, 1541), – „Tragediile” lui Euripide (Basel, 1551), – „Novellae” adăugate de Iustinian I cel Mare – „Codexului” său (Paris, 1568), – lucrări ale istoricilor bizantini Ana Comnena, Laonic Chalcocondil, Ioan Zonaras, Constantin Manasses etc.

Adresă

Romanii de Jos,

Județ

Valcea
Telefon
Fax
Email
Filiale

Program funcționare

Acces
Pagină Facebook/Blog

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.