Tip bibliotecă
Persoană de contact
Corina Hantău, bibliotecar
Anul înființării
Biblioteca municipală „Zaharia Boiu”, instituție culturală de drept public este organizată pe principiul teritorial și statuată în baza Legii bibliotecilor. Funcționează în subordinea Municipiului Sighișoara și sub îndrumarea de specialitate a Ministerului Culturii, Bibliotecii Naționale a României, Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Mureș, Bibliotecii Județene Mureș.
Biblioteca face parte din sistemul bibliotecilor de drept public cu profil enciclopedic, pusă în slujba comunității locale, permite accesul nelimitat și gratuit la colecții, baze de date și la alte surse proprii de informații, în scop educativ și/ sau de recreere.
În timp ce gimnaziile din Sibiu și Brașov dețineau biblioteci proprii încă din perioada umanistului Johannes Honterus, începuturile Bibliotecii Gimnaziale Sighișorene datează din anul 1684.
La data de 16 septembrie 1684, rectorul gimnaziului Martin Kelp dona 10 volume care aveau să constituie nucleul viitoarei biblioteci. Documentul care atestă nașterea colecției este o lucrare a lui Nicolaus Clenardus – „Institututiones ac meditationes in graecam linguam”, tipărită la Paris, de Andreas Wechelus în anul 1572. Pe pagina de titlu a acestei lucrări, există o însemnare manuscrisă din care reiese donația făcută de rector. Acest gest a atras și alte donații de carte, venite din partea unor foști profesori, preoți din împrejurimi, foști elevi ai gimnaziului sau funcționari ai orașului.
În anul 1687, în urma cumpărării cărților rămase de la preotul Johannes Schell, biblioteca, simțitor îmbogățită, a fost mutată în Sacristia Bisericii din Deal.
Pe tot parcursul secolului al XVIII-lea, fondurile bibliotecii au continuat să crească, ceea ce a permis declanșarea unui program de achiziții.
În anul 1776 Sacristia Bisericii din Deal devenise neîncăpătoare și colecția a fost mutată la etajul superior al acesteia. Ordonarea și catalogarea cărților a fost începută în timpul rectoratului lui Georg Müller, rector al gimnaziului între 1792 și 1796. Au urmat donațiile făcute în prima jumătate a secolului al XIX-lea, destinate în special cărții cu caracter științific, iar achizițiile din cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea au fost orientate spre cele mai valoroase lucrări literare ale epocii.
Friedrich Müller, rector între 1863 și 1869, a mutat biblioteca în clădirea gimnaziului în anul 1865, după ce, pentru foarte scurt timp ea ajunsese să fie depozitată în Sacristia Bisericii Mănăstirii. Pentru că s-a considerat că este situată prea departe de sediul gimnaziului s-a renunțat la această locație. A urmat aranjarea topografică și catalogarea fondului de carte. Registrele de inventar și catalogul alfabetic realizat atunci sunt baza evidențelor actuale.
Biblioteca gimnaziului a devenit secție documentară a Bibliotecii Municipale „Zaharia Boiu” Sighișoara și funcționează în actualul sediu, din strada Piața Cetății nr.4, din anul 1968.
Alături de secția documentară Biblioteca Municipală „Zaharia Boiu” mai deține două secții distincte: secția pentru adulți și secția pentru copii, fiecare cu sală de lectură proprie, situate în sediul principal al bibliotecii din strada Hermann Oberth nr.22.
Conform RMF (registrul de mișcare a fondului) la sfârșitul anului 1962, biblioteca număra 31676 unități de bibliotecă. În prezent fondul de carte numără 140012 unități de bibliotecă și este organizat în 17 săli dintre care 11 depozite.
Adresă
Județ
Program funcționare
Luni: 11:00 – 15:30
Marți – Vineri: 9:00 -15:30
Sediul principal: str. Hermann Oberth nr. 22, Sighișoara, jud. Mureș
Secția documentară: str. Piața Cetății nr.4, Sighișoara, jud. Mureș
Servicii oferite utilizatorilor:
- Împrumut la domiciliu;
- Împrumut la sala de lectură;
- Împrumut interbibliotecar;
- Referințe bibliografice;
- Bibliografii;
- Acces internet.