Biblioteca Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
Tip bibliotecă
Biblioteci Specializate
Website
http://www.minac.ro/biblioteca.php
Cod ISIL
Director
Gabriel Gheorghe Custurea
Persoană de contact
Anul înființării
Istoric
Biblioteca Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa are astăzi aproximativ 40.000 de volume de carte şi dintre bibliotecile de specialitate din ţară, a ajuns să ocupe primele locuri. Cărţile provenite din schimb internaţional de publicaţii sunt aşezate în module după ţările de provenienţă.
Există apoi, module cu cărţi care privesc arheologia Dobrogei, arheologie celorlalte provincii româneşti, module cu periodicele muzeelor importante din ţară – întotdeauna cu numere aduse la zi -, publicaţii de numismatică, epigrafie, bizantinologie, istorie medie, modernă şi contemporană a României, antropologie, istorie universală, filosofie, geografie sau modul cu operele lui Nicolae Iorga. Există, de asemenea, în colecţiile bibliotecii muzeului constănţean un important fond de publicaţii din perioada interbelică achiziţionate de la anticariatele specializate din Bucureşti.
Printre aceste volume se numără cuvântările membrilor celebrei familii Brătianu, cuvântările regelui Carol I, monografia mitropolitului Andrei Şaguna, Enciclopedia Română de la 1900 – Sibiu – Dictionnaire encyclopedique d’histoire, de biographie, de mythologie et de Geographie – Paris – 1878, Histoire de la Valachie, de la Moldavie et des Valaques transdanubiens, de M.Kogălniceanu, Berlin, 1837, Regulamentul Organic, 1832.
Din punct de vedere al periodicelor de specialitate, adică anuarele diferitelor muzee din România, biblioteca muzeului constănţean deţine de departe, cel mai important fond din ţară. Dintre aceste publicaţii amintim: Anuarul Dacia, Revue d’archeologie et d’histoire ancienne, Studii şi cercetări de istorie veche şi arheologie din Bucureşti, Muzeul Naţional, periodicul muzeului de istorie a României, “Apulum – Alba Iulia, Acta Musei Napocensis – Cluj-Napoca, Acta Musei Porolissensis – Zalău, Banatica – Caraş-Severin, Potaissa – Turda, Sargetia – Acta Musei Devensis, Arheologie Moldovei – Iaşi, Crisia – Oradea, Cultura şi Civilizaţie la Dunărea de Jos – Călăraşi, Istros – Brăila etc.
Informații colecții
Adresă
Constanţa
Județ
Constanta
Telefon
0241/618763
Fax
Email
contact@minac.ro
Filiale
Program funcționare
Biblioteca Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa este o bibliotecă cu circuit închis . Ea este frecventată de muzeografii şi cercetîtorii muzeului ca de altfel şi de studenţii Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii “Ovidius” Constanţa.
Acces
Pagină Facebook/Blog
NULL