Biblioteca Orăşenească ”Tata Oancea”, Bocşa
Tip bibliotecă
Biblioteci Orășenești
Website
https://bibliotecatataoanceabocsa.blogspot.com/
Cod ISIL
RO-CS-01138
Director
Gabriela Șerban
Persoană de contact
Gabriela Șerban, bibliotecar
Anul înființării
1953
Istoric
Prin varietatea serviciilor şi informaţiilor pe care le oferă, biblioteca bocşană a devenit un centru de coordonare al vieţii culturale şi ştiinţifice locale şi un păstrător al memoriei colective locale.
Biblioteca a primit numele „Tata Oancea” după numele lui Petru E. Oance, personalitate marcantă a viații culturale bănățeane.
Concomitent cu preocuparea de sporire a zestrei materiale prin achiziţii de cărţi şi periodice, de alţi suporţi informaţionali, atât prin cumpărare cât şi prin donaţii, Biblioteca Orăşenească “Tata Oancea” Bocşa şi-a intensificat constant acţiunile de participare la viaţa cultural-educativă a oraşului, prin organizarea de manifestări proprii sau în colaborare cu alte instituţii.
Între realizările Bibliotecii se numără: editarea unor periodice („Bocșa 2000”, „Gazeta Bocșei”, „Ramuri”, „Bocșa culturală” – care, în prezent, se află în cel de-al XXII-lea an de apariție), proiecte editoriale („Bocșa, istorie și cultură” – 54 de titluri până în 2020; „Dascăli de frunte”) sau concursul județean de creații literar-artistice „Gânduri către Dumnezeu” (ajuns la cea de-a XIV-a ediție). Între simpozioanele cu tradiție realizate tot sub egida Bibliotecii se numără: „La o cafea cu scriitorii – Sub zodia Vărsătorului”(ed. a IV-a), „Îndrăgostiți de carte” (ed. a XI-a), „Înfruntarea cărților” (ed. a VII-a), „La Bocșa de Sf. Ilie” (ed. a XXIV-a), „Ruga de la Vasiova” (ed. a XIV-a) și organizarea tradiționalului brad din cărți (ed. a X-a).
Biblioteca Orășenească ”Tata Oancea” are, până în prezent, două monografii elaborate cu prilejul celor două aniversări: 50 de ani de bibliotecă publică la Bocşa.( Reşiţa. Timpul, 2003) și Biblioteca, între datorie și pasiune. 60 de ani de lectură și bibliotecă publică la Bocșa (Reșița: TIM, 2013), ambele realizate de Gabriela Șerban (Tiperciuc) – Bibliotecar. În anul 2010, Biblioteca reînființează Festivalul-concurs de folclor – interpretare vocală – „Aurelia Fătu Răduţu”, iar în 2012 înființează la Bocşa Muzeul de artă „Constantin Lucaci”, singurul de acest gen din ţară.
În anul 2004, Biblioteca Orăşenească “Tata Oancea” Bocşa a avut iniţiativa realizării şi amplasării unor plăci comemorative pe două dintre casele unor personalităţi ale culturii române născute la Bocşa: este vorba de Dr. Corneliu Diaconovici, realizatorul primei enciclopedii româneşti şi muzicologul Ioachim Perian, învăţător, profesor, dirijor şi compozitor. Ideea amplasării acestor plăci comemorative s-a născut ca o datorie morală şi profesională, dar şi ca un act de dreptate, ca un gest de reaşezare între valorile oraşului Bocşa a celor două personalităţi culturale. Proiectele au continuat, iar în 2007, tot la iniţiativa bibliotecii, au fost amplasate plăci comemorative la locul de naştere al muzicologului Zeno Vancea, prrecum şi pe casa în care a trăit pictorul bisericesc Filip Matei. În 2011, cu prilejul omagierii celor 130 de ani de la naşterea scriitorului şi protopopului Mihail Gaşpar, a fost amplasată o placă comemorativă şi pe casa acestuia. Tot la iniţiativa bibliotecii, câteva personalităţi au primit titlul de “Cetăţean de onoare al oraşului Bocşa”, dar și al județului Caraș-Severin (exemplu: regizorul și scriitorul Ioan Cărmăzan). De asemenea, Biblioteca este cea implicată în realizarea unor reportaje privind promovarea unor oameni de seamă ai orașului Bocșa (Tata Oancea, Viorel Coțoiu, Zeno Vancea, Tiberiu Bottlik, Filip Matei etc.)
Informații colecții
Total documente: 75.100 u.b.-uri
Total documente colecții curente in format tipărit: 74.159 u.b.-uri
Total documente colecții speciale (ex. carte veche, periodice vechi, manuscrise, partituri, hărți etc.): 350 u.b.-uri
Total documente electronice: 620 ub.-uri
– offline (CD-ROM; DVD-ROM)
– online
– digitizate
Total personal: 2
Adresă
325300, Str. Tudor Vladimirescu, nr. 11, Bocşa
Județ
Caras-Severin
Telefon
0355/566.899
Fax
0355/566.899
Email
biblioteca_bocsa@yahoo.com
Filiale
Program funcționare
Luni – vineri: 09.00 – 17.00
Acces
Servicii:
– Împrumut la domiciliu
– Împrumut interbibliotecar
– Fotocopiere
– Scanare
– Referințe bibliografice la cerere
Total calculatoare pentru utilizatori: 5
Săli de lectură: 2
Nr. de locuri: 25
Total personal de specialitate: 2
Pagină Facebook/Blog