Biblioteca Universităţii din Piteşti
Tip bibliotecă
Biblioteci Universitare
Website
http://biblioteca.upit.ro; http://bibliopit.blogspot.com
Cod ISIL
RO-AG-0136
Director
Dr. Tatiana-Adriana Oprescu
Persoană de contact
Dr. Tatiana-Adriana Oprescu, Șef Serviciu Bibliotecă
Anul înființării
1962
Istoric
Înfiinţată în anul 1962, odată cu Institutul Pedagogic de 3 ani din Piteşti, Biblioteca Universităţii este o prezenţă activă în viaţa universitară piteşteană. Încă din primii ani, biblioteca şi-a configurat un caracter enciclopedic.
Pornind de la zero, colecţiile bibliotecii s-au format iniţial din donaţii sau prin transfer de la instituţiile de cultură ale timpului (Fondul de Stat al Cărţii, Biblioteca Ministerului Învăţământului, Biblioteca Institutului Pedagogic Bucureşti, Biblioteca Academiei, Biblioteca Centrală Universitară Bucureşti) şi din bugetul alocat pentru acea vreme.
În anul 1969 îşi începe activitatea Biblioteca Institutului de Subingineri din Piteşti, care în 1974 intră cu 15.955 de volume în componenţa fondului de 77.122 de volume al Bibliotecii Universităţii (Institutului de Învăţământ Superior Piteşti).
Au urmat perioade de înflorire (1974-1980) atât ale învăţământului superior piteştean, cât şi ale bibliotecii noastre. În toţi aceşti ani, dinamica fondului de publicaţii a evoluat, sursele şi metodele de completare diversificându-se continuu.
Schimbul interbibliotecar de publicaţii – început din anul 1980 cu 21 de Universităţi – şi multiplicarea (editarea în Atelierul de Multiplicare al Universităţii creat în 1979, Editura Universităţii din 1996) au jucat un rol deosebit în completarea fondului de publicaţii.
Drama bibliotecii începe în anul 1982, când Institutul de Învăţământ Superior rămâne numai cu Facultatea Tehnică. În acel moment se achiziţionau doar cărţi tehnice, funcţionau în paralel biblioteca cu caracter enciclopedic şi biblioteca Facultăţii Tehnice.
La sfârşitul lunii decembrie 1982, numărul volumelor scoase din uz, casate, a depăşit numărul celor intrate.
Începând cu anul universitar 1990/1991 biblioteca şi-a redobândit caracterul enciclopedic, continuându-se activitatea de completare a valorosului fond existent. Au fost luate măsuri ca toate disciplinele de învăţământ din vechile şi noile profiluri să beneficieze de noutăţi – cărţi şi periodice.
Biblioteca Universităţii a beneficiat de importante donaţii de carte străină de la biblioteci din Franţa (peste 15.000 exemplare) şi din partea statului german prin “Programul de dotare a bibliotecilor din Est”, derulat în anul 1996, în valoare de 30.000 DM (cu selecţie din cataloage de la peste 300 de edituri ştiinţifice din Germania). Carte străină şi abonamente la publicaţii privind specializările Universităţii au fost procurate şi din bugetul propriu, astfel încât colecţiile bibliotecii posedă un valoros fond de documentare.
Biblioteca a parcurs o etapă în care fondurile băneşti au permis ca tot ceea ce a apărut valoros în producţia editorială să fie achiziţionat.
Aşadar, multă vreme, biblioteca noastră a avut foarte serios de suferit din cauza restricţiilor de toate felurile: politice, economice, financiare.
Au existat însă oameni care au găsit soluţii pentru ca cele mai importante dintre colecţii să nu fie definitiv întrerupte şi, astfel, biblioteca şi-a adunat pe îndelete zestrea de valori, din 1962 şi până astăzi, când a ajuns la un număr de 247 448 de unităţi de bibliotecă (cărţi, broşuri, publicaţii seriale, foi volante, documente audio-vizuale şi documente vizuale) strâns legate de profilurile facultăţilor.
Biblioteca, fiind un sector auxiliar foarte important în activitatea didactică, a fost reconsiderată şi ajutată pentru a putea fi capabilă, la rândul ei, să ajute prompt cu întreaga gamă de servicii, să poată pune în circulaţie informaţiile, atât de necesare. S-au înfiintat astfel, puncte de lucru ale bibliotecii care deserveau facultatile: de ştiinţe tehnice, ştiinţe umaniste, ştiinţe economice şi de drept administrativ.
La sfârşitul anului 2002 s-au terminat lucrările de finisare a sediului central al bibliotecii, fiind date în folosinţă: o sală de lectură, cu acces liber la raft şi cu caracter enciclopedic, o sală de lectură pentru periodice, o sală pentru consultarea bazelor de date (catalogul on-line), două depozite carte (puncte de împrumut).
Accesul liber la raft nu presupune neapărat deschiderea depozitelor, ci amenajarea unui spaţiu destinat să favorizeze întâlnirea dintre fonduri si cititori.
Informatizarea bibliotecii a început în anul 1993, până în anul 1995 folosind o bază de date în programul FoxPro. Din a doua jumătate a anului 1995 s-au creat noi baze de date folosind programul special pentru biblioteci CDS/ISIS, pentru ca în luna noiembrie a anului 2002 sa se achiziţioneze un sistem integrat de bibliotecă, TINLIB, continuându-se astfel procesul de informatizare. Softul specializat pe servicii de bibliotecă a fost implementat în vederea înregistrării electronice a datelor bibliografice şi a evidenţei interne. Acest lucru faciliteaza gestiunea informaţiei specifice cu care biblioteca lucrează, informaţia odată introdusă în sistem putând fi accesată şi utilizată de mai multe compartimente din cadrul bibliotecii şi de utilizatori.
Pentru că scopul nostru a fost acela de a crea treptat o bază de date a bibliotecii, s-a realizat conversia datelor în noul format, astfel încât regăsirea lor să fie posibilă după diverse criterii.
Presiunea contextului social a impus asadar numeroase schimbări la Biblioteca Universităţii din Piteşti. Diversificarea suporturilor informaţionale a obligat bibliotecarii să-şi îmbunătăţească competenţele, să se adapteze (uneori din mers), să înţeleagă şi să accepte schimbarea.
Este de neconceput ca un învăţământ competent şi performant să poată exista fără o bibliotecă bine pusă la punct, care să asigure procurarea, circulaţia sănătoasă şi rapidă a celor mai recente informaţii ştiinţifice şi tehnice, nicăieri în lume neexistând şcoală fără bibliotecă.
Fondul de carte al BUP se afla intr-un proces dinamic de crestere cantitativa si calitativa iar infrastructura informatica si bazele de date on line faciliteaza accesul rapid la informatii. Prin serviciile oferite, Biblioteca Universitatii din Pitesti, parte integranta a sistemului de invatamant universitar argesean, asigura baza de informare, formare, documentare si cercetare, atat de necesare sistemului de aprofundare a studiului si nu numai.Referinţe bibliografice : 20
Bibliografii : 3
Acces internet : 27
PUBLICAŢIILE INSTITUŢIEI:
Format tipărit : 245887
Format electronic offline : 1 Gazeta matematică,
Format electronic online : 2 abonamente on-line (Poetics Today şi Journal of Ornithology)
Informații colecții
BUP dispune de un număr de 276.019 unităţi de bibliotecă
(cărţi, broşuri, publicaţii seriale, foi volante, documente audio-vizuale şi documente vizuale).
Prin fondul său cu caracter enciclopedic acoperă bibliografia disciplinelor din planul de învăţământ.
Carte românească : 131059 u.b.
Carte străină : 43030 u.b.
Periodice româneşti : 49 709 u.b.
Periodice străine : 1712 u.b.
Colecţii audio video : 1561 u.b.
Colecţii speciale : 1374
Colecţii cartografice : –-
STAS-uri: 18907
Partituri: 96
BAZE DE DATE :
• SPRINGER – Springerlink Journals www.springerlink.com peste 1000 de jurnale cu text integral
• EBSCO – Academic Search Premier http://search.ebscohost.com
Acces la: Lex expert Legislaţia României + Legislaţie Europeană
Alte servicii informaţionale în cadrul sălilor de lectură:
• Accesul la informaţie aprofundată în domeniul legislaţiei, politicilor şi instituţiilor Uniunii Europene prin Centrul de Documentare Europeană (CDE-UPIT).
• Acces la materiale editate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM)
• Acces la informaţii oferite de Agence Universitaire de la Francophonie (AUF) prin Point d’Accès à l’Information (PAI)
Biroul Regional pentru Europa Centrală şi de Est (AUF-BECO) pune la dispoziţia celor interesaţi următoarele baze de date:
L’INSTITUT DE L’INFORMATION SCIENTIFIQUE ET TECHNIQUE (www.inist.fr), o sursă fundamentală de documentare electronică, care facilitează accesul la una dintre cele mai importante colecţii de publicaţii ştiinţifice din Europa;
TECHNIQUES DE L’INGENIEUR (www.techniques-ingenieur.fr) – cea mai importantă colecţie documentară tehnico-ştiinţifică în limba franceză, cuprinzând 11 tematici şi aproximativ 4000 de articole;
FRANTEXT (www.frantext.fr) – o bază de date textuală care permite căutarea unor cuvinte, teme sau expresii într-un text dat. Frantext cuprinde aproximativ 4000 de texte în limba franceză, de la opere literare clasice la diferite texte tehnice. Se pot regăsi atât texte din secolele XVIII, XIX, XX, cât şi o selecţie mai mică de texte din secolul XVII, Evul Mediu şi Renaştere. Genurile literare care se regăsesc sunt: roman, poezie, teatru, critică literară, jurnalism, eseuri, corespondenţă, descrieri de călătorie ş.a. Cuprinde texte din domeniile: biologie, istorie, economie şi filosofie;
CAIRN (www.cairn.info) – cuprinde 68.949 de articole publicate începând cu anul 2001 în reviste de ştiinţe umane şi sociale.
L’HARMATHEQUE (www.harmatheque.com) – catalog electronic complet cu acces la 24.274 cărţi electronice, 16.956 de articole electronice, 257 de filme, 599 de programe audio din domenii ca: literatură, istorie-geografie, economie şi management, etnologie, sociologie, ştiinţe politice şi sociale, comunicare şi lingvistică, ştiinţe şi sănătate, arte, filosofie;
ENCYCLOPAEDIA UNIVERSALIS (www.universalis.fr) – cuprinde 33.000 de articole, 24.000 de fotografii, reproduceri, hărţi, desene şi scheme, 520 de filme şi animaţii şi 800 de minute de înregistrări sonore.
Menţionăm faptul că majoritatea acestora sunt baze de date care conţin referinţe bibliografice. Consultarea variantelor fulltext a articolelor, a capitolelor, precum şi a tezelor de doctorat existente în bazele de date specificate mai sus, au şi posibilitatea achiziţionării acestora, doar prin intermediul PAI, la preţuri preferenţiale.
Adresă
110040, Str. Târgul din Vale, nr. 1, Piteşti
Județ
Arges
Telefon
0348/453.445
Fax
Email
biblioteca@upit.ro
Filiale
Sediul central, str. Târgu din Vale, nr.1, parter
• SALĂ DE LECTURĂ CARTE
• SALĂ DE LECTURĂ PERIODICE
• BIROU INFORMATIZARE
• EVIDENŢĂ-PRELUCRARE
• BIROU RELAŢII CU PUBLICUL
Sediul central, str. Târgu din Vale, nr.1, etajul II
În clădirea CORPUL B Str. Gheorghe Doja, nr. 41 sunt două săli de lectură care deservesc Facultăţile de Litere, de Teologie şi de Educaţie Fizică şi Sport :
• sală de lectură carte
• sală de lectură periodice
FILIALA RÂMNICU VÂLCEA
str. Calea lui Traian, nr. 43
Sala de lectură carte dispune de 50 de locuri şi deserveşte Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei şi Facultatea de Litere.
Program funcționare
SEDIUL CENTRAL
Secţie Împrumut:
Luni, Miercuri, Joi, Vineri: 8.00 – 16.00
Marţi: 10.00 – 18.00
Sala de lectură Carte:
Luni, Miercuri, Vineri: 8.00 – 16.00
Marţi, Joi: 10.00 – 18.00
Sala de lectură Periodice:
Luni, Miercuri, Vineri: 8.00 – 16.00
Marţi, Joi: 10.00 – 18.00
Birou permise:
Luni, Miercuri, Joi, Vineri: 8.00 – 16.00
Marţi: 10.00 – 18.00
Acces
Sali de lectură – număr total de locuri: 396
Sali de lectură carte – număr total de locuri: 316
Corp I – număr de locuri: 216
Corp B – număr de locuri: 74
Rm. Vâlcea- număr de locuri: 26
Săli lectură periodice: – număr total de locuri: 80
Corp I – număr de locuri: 44
Corp B – număr de locuri: 36
Utilizarea și utilizatorii bibliotecii
Utilizatori înscriși – total: 4030
Categorii de utilizatori :
a) utilizatori specifici: studenţi, masteranzi, doctoranzi, personal didactic, auxiliar, administrativ şi de întreţinere, cercetători din Universitatea din Piteşti;
b) utilizatori nespecifici: studenţi, masteranzi, doctoranzi, personal didactic, auxiliar, administrativ şi de întreţinere din învăţământul preuniversitar şi universitar (de stat şi particular), cercetători din instituţii de stat şi alte categorii socio-profesionale din afara Universităţii – cu acces numai la sălile de lectură.
c) studenţii străini aflaţi în an pregătitor – cu acces numai la sălile de lectură.
Documente necesare obţinerii permisului de utilizator :
Pentru utilizatori specifici :
– studenţi, masteranzi:
carnet de student/masterand vizat pe anul universitar în curs (pentru cei din anul I adeverinţă eliberată de la Secretariatul Facultăţii de care aparţine),
carte de identitate,
cerere tip completată la Sediul Bibliotecii;
– cadre didactice, personal auxiliar etc:
legitimaţie de serviciu,
carte de identitate,
cerere tip completată la Sediul Bibliotecii;
Pentru utilizatori nespecifici (permisul este valabil numai la Sălile de lectură):
carte de identitate,
adeverinţă de salariat,
cerere tip completată la Sediul Bibliotecii;
Pentru studenţii străini aflaţi în an pregătitor (permisul este valabil numai la Sălile de lectură):
cerere tip completată la Sediul Bibliotecii,
adeverinţă colectivă de student aflat în an pregătitor eliberată de la secretariatul Facultăţii de care aparţine.
Tarife :
– Documentele de acces pentru utilizatorii specifici:
“Permis card”:
eliberare – 12 lei;
vizare – 5 lei;
– Documentele de acces pentru studenţii străini aflaţi în an pregătitor:
“Permis card” valabil numai la sălile de lectură:
eliberare – 20 lei valabil un an universitar.
vizare – 10 lei;
– Documentele de acces pentru utilizatorii nespecifici:
“Permis card”:
eliberare – 20 lei;
vizare – 10 lei;
Pagină Facebook/Blog