Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Arta, minune dintr-o carte

Promotor de proiect: Biblioteca Națională a României 

Partener de proiect: Grafill – Organizația Norvegiană pentru Comunicare Vizuală

Valoarea totală a proiectului: 970.000 lei (196.583,10 euro)

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 969.800 lei (196.542,57 euro)

Durată: 24 luni

Locație de implementare: România (București și Alba Iulia) și Norvegia (Oslo)

Despre proiect

Astăzi, modul de raportare la informație se schimbă, pe măsură ce societatea trece într-o nouă etapă a dezvoltării sale. Unii teoreticieni prevăd o mutație dinspre cuvântul scris spre imagine, similară revoluției aduse în trecut de apariția tiparului, pe măsură ce civilizația digitală se generalizează. Biblioteca Națională a României, urmând exemplul bibliotecilor europene, a căutat punctul de echilibru între cuvântul scris și imagine, propunându-și să prezinte unui public cât mai larg istoria ilustrației de carte, între vechi și nou, reinterpretând în notă contemporană ilustrația de carte veche din patrimoniul său documentar.

Proiectul, implementat în parteneriat cu Grafill – Organizația Norvegiană pentru Comunicare Vizuală, are scopul de a contribui la dezvoltarea economică și socială prin antreprenoriat cultural, abordând ilustrația în contextul marketingului în industria de carte în cadrul unui hub de profesioniști creat, prin managementul patrimoniului cultural, folosind tehnologii digitale pentru atragerea și fidelizarea unui public larg, și prin cooperare culturală în cadrul procesului de creație între ilustratori români și norvegieni.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: (1) dezvoltarea competențelor profesionale pentru 5 ilustratori și 3 curatori, prin schimb de cunoștințe și experiență cu experți partenerului Grafill; (2) minimum 1000 de persoane, public larg și profesioniști, conștientizate asupra importanței culturii scrise pentru definirea identității naționale, prin participarea la 6 activități de artă contemporană: o expoziție virtuală cu documente din colecțiile speciale și reinterpretarea ilustrației de carte în lucrări de artă contemporană ce vor fi proiectate în sediile Bibliotecii din București și Alba iulia; (3) consolidarea rolului designului și ilustrației în marketingul de carte, prin crearea unui hub profesional și participarea unui număr de 50 de scriitori, designeri, ilustratori, editori la workshop-uri și un focus grup.

Povestea fiecărei cărți, manuscris sau incunabul impresionează la fel de mult ca ilustrațiile realizate cu migală și măiestrie, începând cu Codex Aureus, care sintetizează într-o manieră superlativă performanţele caligrafice şi artistice ale Renaşterii carolingiene, și continuând cu diverse stiluri de ilustrație, pe teme florale, animale, figuri bizantine sau grotești. Aceasta este povestea pe care o vom spune în expoziția virtuală sau prin reinterpretarea ilustrațiilor de carte realizată de ilustratori contemporani și transpusă în artă digitală, proiectată în sediile Bibliotecii Naționale de la București și Alba Iulia.

Ilustratorii vor parcurge o etapă de schimb de experiență cu experți ai Grafill, o asociație profesională a graficienilor și ilustratorilor, iar una dintre creații va reprezinta o viziune asupra viitorului ilustrației de carte. Proiectul se va încheia astfel cu o privire în viitor, prin temele de discuție lansate în dezbaterile de la final: rolul designului și al ilustrației în marketingul de carte și biblioteca – suport sau impediment în vânzarea de carte din România.

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.