Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Manuscriptorium

Proiectul Enrich (decembrie 2007-noiembrie 2009) – portalul manuscriselor europene – este finanţat prin programul eContentPlus, coordonat de Biblioteca Naţională a Cehiei, al cărui obiectiv este de a asigura accesul neîngrădit, distribuit, la patrimoniul documentar european, specializat în manuscrise, incunabule, carte veche şi rară, precum şi alte documente istorice. Portalul este construit pe platforma Manuscriptorium care a reuşit să integreze pînă în prezent colecţii din peste 46 de instituţii reprezentative din Europa, cu precădere din Biblioteci Naţionale, în proporţie de 85%.
Biblioteca Naţională a României a devenit partener asociat în proiect în luna aprilie 2008 şi contribuie la Enrich cu cărţi româneşti din secolele XVI si XVII,  având o deosebită valoare culturală, istorică şi artistică. Majoritatea sunt lucrări religioase, dar şi din domeniul dreptului şi istoriei. Pînă în luna august 2008, BNR a îmbogăţit colecţia de manuscrise europene cu 52 de documente din colecţiile speciale. Dintre acestea, una dintre cele mai valoroase este Liturghierul slavonesc tipărit în anul 1508 la mănăstirea Dealul de ieromonahul Macarie, prima carte tipărită pe teritoriul românesc. Aceasta se remarcă printr-o prezentare grafică deosebită, cu frontispicii şi iniţiale excelent executate. Un alt document de o importanţă aparte este Apostolul tipărit la Târgovişte de Dimitrie Liubavici, în anul 1547, exemplar unic în ţară. Unele exemplare păstrează legăturile originale, deosebit de rafinate si îngrijit executate,  au gravuri deosebite, iniţiale ornate, frontispicii. Altele conţin diferite însemnări manuscrise făcute de-a lungul timpului de diverşi posesori.

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.