.
Ludoteca „Apolodor din Labradorˮ
Spațiu de educație prin joc pentru copiii preșcolari (3 - 6 ani)
Dacă sunteți în căutarea unui loc relaxant și distractiv, în care copiii au ocazia să trăiască experiențe memorabile de joc și învățare, vă invităm la ludotecă.
Ludoteca „Apolodor din Labrador” oferă un program de ateliere de lectură și de creație pentru copii preșcolari, atât cu caracter permanent, cât și ocazional, susținute și dezvoltate fie de bibliotecari, fie în parteneriat cu organizații culturale și/sau specializate în activități educaționale pentru copii.
Prin programele educaționale pe care le dezvoltă Biblioteca Națională în cadrul Ludotecii „Apolodor din Labrador‟, ne dorim să fim mai aproape de copii și de părinți, în cea mai importantă, delicată și intensă etapă a dezvoltării lor. Vrem ca atât părinții, cât și educatorii, să găsească în bibliotecă un sprijin constant, care să-i ajute în efortul de a-i învăța pe copii cum să fie puternici și echilibrați emoțional pentru a face față mai ușor provocărilor ulterioare.
Este idealul nostru să le transmitem părinților că este necesar să aloce timp și cât mai multă atenție construirii unei relații complexe și funcționale cu copiii lor, să se implice împreună cu ei în activități, arătându-le astfel că este important ceea ce li se propune să învețe.
.
.
Descrierea atelierelor curente
Citim, povestim, ne jucăm, întrebăm, ne emoționăm alături de personajele din rafturile Ludotecii „Apolodor din Labrador‟. Atelierul își propune să îi atragă copii spre lectură, să le dezvolte atenția, capacitatea de concentrare, imaginația și creativitatea, prin dialoguri pe marginea poveștilor citite, prin alte metode adaptate vârstelor mici.
Peisaje, frunze, flori, insecte, fructe, animale, păsări sau jucării, toate acestea compun universul apropiat al copilului și pot fi transformate în motive de studiu și de stimulare a interesului pentru contemplarea lumii înconjurătoare și înțelegerea ei. Atelierul de desen încurajează creativitatea, stimulează imaginația și simțul observației. Copiii sunt inițiați în diferite tehnici de pictură, desen, modelaj etc.
Atelierul propune copiilor audiții de povești (de tipul „Noapte bună, copii!”), povestiri, legende şi piese de teatru care să le dezvolte memoria, atenția și puterea de concentrare, dar și capacitatea de a transpune și de a reinterpreta ceea ce au ascultat, folosind alte limbaje și tehnici.
În cadrul atelierului, copiii vor viziona povești, filme artistice și documentare, desene animate etc. care se constituie în puncte de pornire pentru dialoguri, dezbateri, interpretări, jocuri de rol. Se urmărește dezvoltarea puterii de concentrare asupra imaginilor în mișcare, surprinderea detaliilor semnificative, înțelegerea trăsăturilor de caracter ale personajelor și a relațiilor dintre acestea, creşterea capacității de interpretare și de exprimare.
Părinții sunt invitați să-și petreacă timpul liber împreună cu copii lor în mod plăcut și instructiv, într-un spațiu viu colorat, printre jucării și cărți de povești.