Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Luni, 11 noiembrie 2024, de la ora 13, în cadrul Zilelor Bibliotecii Naționale a României, ediția a XXVII-a, va avea loc lansarea volumului III din catalogul-album Ex-libris în colecțiile Bibliotecii Naționale a României (literele D-F).

Din acest proiect editorial temerar, demarat de Biblioteca Națională în urmă cu aproape 25 de ani, care pune în valoare o mică, dar valoroasă piesă bibliofilă aflată la confluența dintre arta plastică și arta scrisului, însemn de proprietate al bibliotecii personale ori publice, au apărut în anul 2001 volumul I (literele A-B), iar în anul 2002 volumul II (literele B-D).

Volumul III (literele D-F) este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), în cadrul proiectului editorial „Ex-libris în colecțiile Bibliotecii Naționale a României”, coordonat de Simona Gabriela Noapteș.

După cum se arată în colofon, catalogul este, în principal, rodul muncii doamnei Rodica Stamatopol (Cabinetul Stampe – Colecții Speciale), cea care a realizat descrierile bibliografice și aparatul critic, al domnului Dan Erceanu, fost director al Bibliotecii Naționale a României, inițiatorul proiectului și art director, precum și al domnilor Aurelian Popovici – scanări și machetă grafică și Niculae Stănescu – prelucrări și tehnoredactare. Le menționăm, de asemenea, pe doamnele: Crenguța Iordăchescu – expert (Cabinetul Stampe – Colecții Speciale), Denise Rotaru și Doina Stănescu – traducere, Anca Moraru și Tabita Chiriță – redactare și corectură, Letiția Constantin, Luminița Gruia – redactare și cap limpede, precum și pe domnul Victor Duţescu – consultant științific (descriere bibliografică). Coordonator editorial: doamna Nicoleta Rahme, director Direcţia Colecţii şi Servicii de Bibliotecă.

Volumul III (literele D-G) a fost realizat încă din anul 2007, sub coordonarea regretatului grafician și om de cultură Dan Erceanu, dar, în lipsa resurselor financiare necesare, el nu a putut vedea lumina tiparului decât astăzi. Prezenta apariție editorială include literele D-F.

Volumul conține, în premieră, o secțiune de ex-librisuri descoperite în anul 2024 pe cărţile aflate în fondurile destructurate ale Bibliotecii Naționale a României, în cadrul proiectului Memoria Națională (ex-librisuri din categoria etichetă, ştampilă şi timbru sec). Referent științific și coordonator al acestei secțiuni: Claudia Lungu.

Cu ocazia lansării volumului, va fi vernisată expoziția „Ex-libris în colecțiile Bibliotecii Naționale a României”, care prezintă o selecție din aceste ex-librisuri. Expoziția va rămâne deschisă publicului până la sfârșitul anului 2024.

Biblioteca Națională a României deține în colecţiile sale aproape 21.000 de ex-librisuri din categoria etichetă gravată (figurativă). Mai mult de jumătate dintre acestea (aproximativ 13.000) provin din donația făcută în anul 2001 de familia graficianului și colecționarului Dafinel Duinea. Cele 21.000 de ex-librisuri sunt constituite ca atare într-o colecţie grafică, în cadrul Cabinetului de stampe. Majoritatea ex-librisurilor sunt realizate în secolul XX de artiști din aproape toate școlile de grafică din lume, în special din Europa Centrală și de Est.

Proiect cofinanțat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.