Skip to content Skip to footer
Joi, 8 iunie 2023, la Biblioteca Naţională a României, sala Mircea Eliade, se va desfăşura, de la ora 10.00, Conferinţa Internaţională Fotografia românească. Perspective locale şi tendinţe europene. 
Conferinţa este organizată de Biblioteca Naţională a României în parteneriat cu Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române. 
Fotografia a devenit un mediu pervaziv de reprezentare vizuală şi documentare, profund ancorat în transformările tehnologice contemporane, îndreptat aproape exclusiv către mediul digital,  generat mai nou şi de inteligenţa artificială, disponibil oricărui utilizator. 
În acelaşi timp a crescut interesul acordat istoriei fotografiei pe suport fizic şi preocuparea pentru  colecţiile de fotografie din instituţii publice sau private, de la primele procese fotografice şi primii fotografi până în contemporaneitate. 
Istoria fotografiei a evoluat de la discursul orientat îndeosebi asupra aspectelor tehnice şi curentelor artistice majore pe care le-a traversat către „istorii ale fotografiei”, naţionale sau pentru genuri fotografice (fotografie de presă, documentară, etnografică, ş.a.) mai puţin cercetate până acum, cel puţin în anumite zone geografice. 
Studiul istoriei fotografiei din România se află încă în perioada de pionierat, cu studii locale puţin cunoscute uneori chiar şi publicului de specialitate. Preocupările recente ale cercetătorilor români, dincolo de inventarierea atelierelor fotografice active pe teritoriul României, se îndreaptă tot mai mult către aspectele mai putin cunoscute ale activităţii şi vieţii fotografilor din a doua jumătate a secolului XIX şi secolul XX făcând recurs la arhive şi alte izvoare istorice.  
În cadrul conferinţei vor prezenta  comunicări dedicate istoriei fotografiei româneşti şi europene cercetători din ţară şi din străinătate (Germania, Anglia şi Cehia). Li se alătură o serie de artişti vizuali care vor prezenta într-o cheie filozofică şi de bildungsroman fotografia de reenactment şi fotoreportajul de război. 
 
Coordonatori: Dr. Adrian-Silvan Ionescu şi Dr. Adriana Dumitran

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.