Skip to content Skip to footer

Miercuri, 3 iulie 2024, la Biblioteca Naţională a României, sala Mircea Eliade, va avea loc, de la ora 10.00, a doua ediție a Conferinţei Internaţionale Fotografia românească. Perspective locale şi tendinţe europene. Conferinţa este organizată de Biblioteca Naţională a României în parteneriat cu Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române.
Prima ediție a Conferinței, organizată pe 8 iunie 2023, a reunit cercetători şi istorici din România şi străinătate specializaţi în istoria fotografiei. Comunicările prezentate au stârnit un real interes şi a devenit vizibilă dorinţa de a continua acest demers, de a oferi un spaţiu de prezentare a celor mai noi cercetări în acest domeniu aflat încă la început de drum în România.
Comunicările pe care invitaţii din ţară şi străinătate le vor prezenta în acest an vor examina valoarea documentară a fotografiei pentru istoria României în secolul XX în momente dramatice din timpul ocupaţiei germane în Primul Război Mondial (1916-1918) sau în fotografiile orfanilor Holocaustului după al Doilea Război Mondial (1946, 1947) realizate de Aurel Bauh.

Valoarea documentară a fotografiei din perioada comunistă este investigată prin prisma fotografiei de presă, într-o comunicare despre Edmund Höfer, fotoreporter la ziarul de limbă germană Neuer Weg, în același timp unul dintre cei mai importanți artiști fotografi ai epocii, a fotografiei etnografice, de arhitectură pentru colecţii şi edituri specializate și a fotografiei anonime – unicul martor vizual decontextualizat acum al unor istorii personale pierdute.
Alte comunicări sunt dedicate activităţii fotografilor români şi practicii fotografice a călătorilor români cu maşina în străinătate în primele decenii ale secolului XX. Este reflectată şi activitatea femeilor fotograf, Elly Sougioultzoglou-Seraidari – Nelly din Grecia şi două fotografe din România – Hedy Löffler și Clara Spitzer. Vor fi prezentate şi aspecte ale producţiei de aparatură fotografică în România.
Pe durata conferinţei vor fi expuse lucrări de Florin Andreescu şi aparatură foto din perioada 1950-1990 din colecţia lui Mihai Musceleanu şi alte colecţii private.
Coordonatori: Dr. Adrian-Silvan Ionescu şi Dr. Adriana Dumitran
🔗Programul conferinţei

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.