Skip to content Skip to footer

Expoziție virtuală

Importanța Geostrategică a Mării Negre și rolul istoric al teritoriilor românești în context european: caracteristici și trăsături evidențiate în documente cartografice, arhivistice și bibliofile ale Serviciului Colecții Speciale din Biblioteca Națională a României

 

Expoziția virtuală realizată de Cabinetul de Cartografie, își propune să prezinte, prin intermediul documentelor cartografice, arhivistice și bibliofile deținute în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României, un parcurs care ilustrează evoluția istorică a teritoriilor și statelor riverane Mării Negre din antichitate până în perioada interbelică (1918-1945). În prezent, interesele geostrategice din această zonă geografică devin tot mai complexe, generând o multitudine de aspecte, de la rezolvarea unor divergențe economice internaționale pentru gestionarea resurselor energetice și până la cele ce privesc adâncirea crizei politice și militare între Federația Rusă și celelalte state riverane – Ucraina, România, Bulgaria, Turcia, Georgia.

Permanentele divergențe și conflicte militare pentru dominație totală, maritimă și terestră, între marile puteri imperiale care s-au dezvoltat și extins teritorial de-a lungul istoriei, au generat dese transformări geopolitice și în întregul bazin al Mării Negre.

Hărțile, manuscrisele și textele scrise prezentate în această expoziție vin să ofere utilizatorilor o imagine de ansamblu asupra întregii regiuni cu privire la evoluția sa de-a lungul veacurilor, fiecare reprezentare cartografică ilustrând aceste schimbări ale denumirilor geografice precum și apartenențele teritoriale la un anumit moment. Totodată, se evidențiază importanța strategică a teritoriilor românești de la Marea Neagră, ce au constituit de-a lungul timpului o zonă de confluență și o punte de legătură majoră socio-umană între est și vest, într-un context evolutiv etnic și cultural dinamic, ca o componentă permanentă a progresului și civilizației întregului continent european.

Curator:
Olimpia Vulcu – Serviciul Colecţii Speciale. Cabinetul de Cartografie

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.