Invitație la expoziție. Expoziția Între nostalgie şi visare. Cum au văzut românii Parisul în comunism în albumele de fotografie ale lui Dan Er. Grigorescu, Hedy Löffler şi Ion Miclea poate fi vizitată din 2 aprilie 2024 în Galeria de Sud, la mezanin, până în data de 1 septembrie 2024.
Curator Adriana Dumitran.
Expoziția invită la o reflecție asupra rolului fotografiei de intermediar, controlat de cenzură și răspunzând comandamentelor de propagandă, prin care românilor le era oferită o imagine a lumii din lagărul socialist şi de dincolo de cortina de fier. Mediul prin care a fost transmisă această imagine a fost albumul de fotografie. Fenomenul acestor albume de fotografie s-a născut odată cu perioada „dezghețului” cultural de după 1965 și pentru mai bine de două decenii unii dintre cei mai cunoscuți fotografi români au avut ocazia să călătorească în străinătate și să fotografieze. Albumele au fost tipărite la două importante edituri, Meridiane și Sport-Turism, în formate diferite și colecții special dedicate. Calitatea tiparului a variat de-a lungul timpului fiind din ce în ce mai slabă pe măsură ce accesul la materiale tipografice adecvate devenise dificil în contextul ultimului deceniu comunist.
Într-o perioadă în care călătoria peste hotare era un privilegiu rezervat doar unora aceste albume au hrănit nostalgia generațiilor care au trăit înainte de instalarea comunismului când au putut să călătorească, să trăiască la Paris (așa cum a fost cazul lui Dan Er. Grigorescu) și au hrănit curiozitatea, visarea celor prinși în comunism pentru care Franța era o destinație imposibilă. Misiunea celor trei fotografi nu a fost deloc ușoară aceștia trebuind să prezinte într-un număr relativ redus de imagini principalele monumente și puncte de atracție ale orașului şi viața cotidiană a parizienilor.
Trei fotografi, membri ai Asociației Artiștilor Fotografi din România, au avut șansa de a vizita Parisul și de a-l fotografia în anotimpuri diferite. Primul album este cel al lui Ion Miclea apărut la Editura Meridiane în colecţia „Ţări şi mari oraşe ale lumii” în 1970, cu un cuvânt înainte al profesorului Ion Stăvăruş. În acelaşi an era tipărit într-un format mare, în condiții grafice atent supravegheate de autor, tot la Editura Meridiane, volumul lui Dan Er. Grigorescu cu un cuvânt înainte al criticului de artă Dan Hăulică. Zece ani mai târziu, la Editura Sport-Turism, apărea volumul lui Hedy Löffler, cu peste 300 de fotografii, cu un cuvânt înainte de Ioan Grigorescu.
Dan Er. Grigorescu a recompus imaginea Parisului prin cercetarea cu afecțiune a straturilor sale istorice descoperindu-ne, flanând pe străzile regăsite, arheologia propriei nostalgii. Hedy Löffler a investigat ritmul energic al oraşului animat de o tipologie umană foarte diversă unde contemporaneitatea a creat noi tipare în țesătura istorică a spaţiului urban. Într-un număr semnificativ mai mic de imagini, impus de formatul colecţiei, Ion Miclea a oferit propria lui viziune mergând pe urmele istoriei printre impunătoare monumente şi clădiri istorice, muzee, pieţe şi grădini, bulevarde aglomerate, bistrouri şi nelipsitul Moulin Rouge.