Consultaţi cataloagele bibliotecii pentru a regăsi documentul căutat:
- Catalogul tradiţional – aflat în Zona Cataloagelor, Mezanin, cuprinde:
- catalogul alfabetic pe autori / titluri până în anul 1993
- catalogul pe domenii ale cunoaşterii până în anul 1993
- Catalogul online – publicaţii intrate în bibliotecă după anul 1993
https://aleph.bibnat.ro
Identificarea documentelor în colecţiile bibliotecii se face după cotă. Pe fişa de descriere bibliografică a unei publicaţii din Catalogul tradiţional, cota se află în colţul din dreapta sus. Cota este formată din cifre romane şi arabe (ex.: pentru Eminescu, Mihai. Poezii, Bucureşti, 1984, cota este II 340955).
Acces la Internet
În spaţiile deschise destinate publicului de la parter, mezanin şi
etajul I, vă oferim acces la Internet gratuit.
Orice cetățean are dreptul de a avea card de acces (permis de cititor) la Biblioteca Națională a României. Pentru a obține cardul de acces (permisul de cititor) la sediul completaţi Formularul de preînregistrare online şi urmaţi instructiunile din secţiunea dedicată Permisul de bibliotecă.
Cardul de acces este disponibil in format digital si in format fizic (opţional).
Cardul de acces digital se accează direct din contul de utilizator, accesând https://aleph.bibnat.ro/
Cardul de acces în format fizic se ridică de la sediul Bibliotecii Naționale a României din Bd. Unirii nr. 22, parter, Biroul Înscrieri cititori. Cardul de acces este netransmisibil.
Acte necesare pentru obţinerea cardului de acces:
- carte/ buletin de identitate;
- paşaport/ permis de ședere (pentru persoanele străine) ;
- taxa necesară eliberării/ revalidării/ recuperării permisului de utilizator, achitată la sediul Bibliotecii Naționale a României.
- Consultarea publicaţiilor la sălile de lectură se face cu respectarea prevederilor „Regulamentului privind accesul utilizatorilor la colecţiile şi serviciile Bibliotecii Naţionale a României”.
- Consultarea copiilor substitut teze de doctorat se realizează prin completarea Cererii care se transmite la adresa
Întrebări frecvente
Persoanele sub 14 ani pot deveni utilizatori ai Bibliotecii Naționale a României urmând aceeași procedură ca și cei cu vârste peste 14 ani, prin completarea formularului de preînregistrare cu datele personale și cu datele unuia dintre adulți (părinți/bunici/tutori) – seria și numărul CI/BI. La eliberarea cardului de utilizator este necesara prezența persoanei adulte pentru completarea formularului de asumare a răspunderii privind prezența minorului în incinta Bibliotecii.
Se accesează site-ul Bibliotecii Naționale a României – https://www.bibnat.ro/Primii-pasi-in-biblioteca-s15-ro.htm – și se completează Formularul de preînregistrare, de la oricare terminal cu acces Internet, din afara bibliotecii sau din interiorul acesteia (parter, Biroul Înscrieri). Persoana se prezintă apoi la sediul Bibliotecii, la Biroul Înscrieri cu actul de identitate, pentru a finaliza înscrierea, fiind consiliată, în acest sens, de unul dintre bibliotecari.