Skip to content Skip to footer
joi 23 martie, de la 18:00 la 20:00
Atrium,  Biblioteca Națională a României
 
 
Cu ocazia Zilelor Francofoniei, joi 23 martie, de la 18:00 la 20:00, Biblioteca Națională a României vă invită la o conferinţă – promenadă prin Paris, alături de Profesor dr. Maria Tronea, Vicepreședintă a Asociației Membrilor Ordinului „Palmes Académiques” din România. Doamna Tronea va vorbi despre trei scriitori români care s-au ilustrat și prin operele scrise în limba lui Molière : Macedonski, Martha Bibescu și Cioran.
 
Conferinţa va fi precedată de un scurt recital susţinut de Teatrul Muzical Ambasadorii. 
 
Alexandru Macedonski (1854, București – 1920, București), hotărât să cucerească gloria literară, devine colaborator al unor publicații de limbă franceză din Belgia („L’Élan littéraire”, „La Wallonie”), dar și din Franța („Revue française”, „Revue du monde latin” etc.). În 1897 publică la Paris un volum de versuri în limba franceză, Bronzes, în care apar și imagini ale Parisului, prezente în ciclul Rondelurile Senei, din POEMA RONDELURILOR (1927).
Parisul este un topos de elecție și pentru Martha Bibescu (1886, București – 1973, Paris). Printre cele aproape patruzeci de volume scrise în limba franceză, se regăsește și cel intitulat Catherine – Paris (1927). Roman autobiografic, acesta conține numeroase tablouri pariziene, multe surprinse de la înălțime. Viața mondenă a Parisului este de asemenea prezentă, în volumul Au bal avec Marcel Proust, de exemplu.
Dacă Marthe Bibesco este atrasă, îndeosebi, de sclipirile Senei, Cioran (1911, Rășinari – 1995, Paris) este fascinat de ceață și de mersul norilor pe cerul Parisului, urmărit de la înălțimea apartamentului său din Rue de l’Odéon. Tablourile pariziene sunt prezente atât în Œuvres, cât și în Cahiers. Un topos de elecție este Le Jardin du Luxembourg, unde scriitorul urmărește metamorfozele vegetalului de-a lungul anotimpurilor și unde face plimbări în cursul cărora întâlnește alți confrați, precum Samuel Beckett.
 
După conferinţă publicul este invitat la o sesiune de întrebări şi răspunsuri. 
 
Evenimentul va fi moderat de Simona Noapteş, Departamentul de Comunicare a Colecţiilor, Biblioteca Națională a României.
Pentru relaţii suplimetare, nu ezitaţi să ne contactaţi: simona.noapteş@bibnat.ro

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.