Skip to content Skip to footer
Luni, 29 mai 2023, ora 16, Biblioteca Națională a României va fi gazda unui eveniment dedicat marelui inventator Nikola Tesla, eveniment organizat în colaborare cu Biblioteca Națională  a Serbiei. 
Tesla, portret între măști este titlul prelegerii pe care Vladimir Pištalo, cunoscut scriitor și istoric de origine sârbă, actual director al Bibliotecii Naționale a Serbiei, o va susține la sediul bibliotecii noastre, cu ocazia unei vizite de lucru realizate la invitația directorului general al Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu.
Nikola Tesla, născut în 1856, la Smiljan, Imperiul Austriac, localitate aflată pe teritoriul actualei Croații, din părinți etnici sârbi, este considerat și astăzi un geniu vizionar în domeniile ingineriei mecanice și electrice, a fizicii teoretice și nucleare, invențiile sale, folosite astăzi pe scară largă, îmbunătățind viața a miliarde de oameni. Încă din fragedă copilărie a dat dovadă de o inteligență ieșită din comun și de o memorie extraordinară. Era posesorul unei capacități fantastice de concentrare, își putea imagina și vizualiza cu precizie invențiile în minte, fără a avea nevoie de schițe și de experimente tradiționale. Viața și opera științifică a lui Nikola Tesla a fost subiectul a numeroase studii și cărți, legendele create în jurul lui stimulând și imaginația autorilor de ficțiune.
Un astfel de roman inspirat din viața renumitului inventator este și cel scris de invitatul nostru. Pentru Tesla, portret între măști, Vladimir Pištalo a primit premiul NIN 2008 (Premiul pentru cea mai bună carte în rețeaua bibliotecilor publice sârbe). Romanul a fost tradus și publicat în limba română, în 2013, de Nemira Publishing Group. 
 
Vladimir Pištalo (Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 1960), Directorul Bibliotecii Naționale din Serbia este absolvent al Facultății de Drept, Universitatea din Belgrad și doctor în istorie, cu o teză despre identitățile multiple ale imigranților de origine sârbă (sârbi, iugoslavi, americani) susținută la Universitatea New Hampshire din Statele Unite. A fost profesor de istorie americană la Becker College în Worcester, Massachusetts.
Vladimir Pištalo este unul dintre cele mai importante nume din literatura sârbă contemporană. Iar printre operele sale cele mai importante se numără: The End of the Century (proză scurtă, 1990), Memory of a Stained Glass Window (proză scurtă, 1994), Stories from all over the World (1997), Alexander the Great (novel, 1998), Millennium in Belgrade (roman, 2000), Tesla: A Portrait with Masks (Tesla. Portret între măști, roman, 2008), Venice (roman, 2011), The Sun of This Day: A Letter to Ivo Andrić (roman, 2017), The Meaning of the Joker (eseuri, 2019).
Vladimir Pištalo a primit numeroase premii, iar cărțile sale au fost traduse în mai multe limbi (engleză, germană, franceză, rusă, italiană etc.).
 
*Conferința va fi susținută în limba engleză.

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.