Skip to content Skip to footer

Zilele teatrului pentru copii
11 – 12 mai 2023

Mai departe scrie-n carte!
 
Descoperă subiectele preferate! 
 
În perioada 11 – 12 mai 2023, Biblioteca Națională a României vă invită la teatru și la multe alte manifestări cultural-artistice susținute de copii cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani și de Teatrul Muzical Ambasadorii. 
Trupe de teatru compuse din preșcolari și școlari cu activitate artistică şi literară personală, sub coordonarea directă a profesorilor și îndrumătorilor lor, sunt așteptați la Biblioteca Națională, ca să joace în scenete, să prezinte monologuri, momente comice, să recite poezii, unele însoțite de acompaniament muzical, să citească cu voce tare din opere literare consacrate și din creații literare proprii. 
 
Joi, în data de 11 mai, în deschiderea evenimentului, Teatrul Muzical Ambasadorii vă invită la spectacolul „Cutiuța muzicală. Aventurile Pălăriei fermecate”, unul dintre cele mai de succes proiecte muzicale din România, dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 3 – 10 ani. Regia spectacolului poartă semnătura Laurei Vlădoiu, scenariul și muzica îi aparțin Lilianei Ștefan, aranjamentul muzical, Alexandru Bittman. Coregrafia este concepută de Ana Mihai. 
Distribuția: Grațiela – Jennifer Dumitrașcu; Tomy – Natalia Dragomir; Albertino – Bogdan Șerban; Cochețica – Ayona Andrinoiu; Rufus – Alexandru Mălăeru; Arlechina 1 – Ana Mihai; Arlechina 2 – Carmen Mărgărit; Broscoiul – Rico Farmazon; Broscuța – Monica Andreea Cuhartz; Șoricelul: Octavian Iuga; Șoricica: Silvia Ionașcu.
Copiii au nevoie să se poată bucura de momente petrecute în cadrul comunităţii. Au nevoie de spaţii în care să exploreze noi moduri de relaționare și de gândire. Să empatizeze cu alți copii. Au nevoie de experienţe concrete de „comuniune” și „comunicare” pentru a lua contact cu bucuria şi frumuseţea pe care lumea o deschide în jurul lor.
Teatrul oferă actorilor posibilitatea de a se transpune în personajele interpretate, de a încerca să devină cât mai convingători în transmiterea unui mesaj și de a empatiza cu publicul spectator și cu lumea înconjurătoare. De aceea, implicarea copiilor în piesele de teatru, pornind de la actul regizoral, interpretare, scenariu, le va furniza acestora mai multe cunoştinţe despre lume, realizându-se astfel o îmbogățire a experienţei lor de viaţă. 
În ceea ce privește publicul spectator, vizionarea spectacolelor de teatru reprezintă o metodă eficientă de stimulare a încrederii și stimei de sine, de combatere a timidității şi a tracului şi de a influența benefic imaginaţia și creativitatea. Vizionarea şi/sau audiția unor piese de teatru, monologuri, recitări sau prezentarea unor creații literare proprii nu fac decât să îmbogăţească din plin cunoştinţele generale ale copiilor, să îi ajute să pătrundă în noi universuri, să exploreze literatura destinată vârstei lor, operele clasice, să cunoască personajele cele mai simpatice și chiar personalități istorice reprezentative, să afle o serie de lucruri interesante despre autorii de literatură pentru copii și tineret.
Aceste zile se adresează tuturor iubitorilor de teatru, literatură și artă, familiilor și mai ales copiilor. 
PROGRAM:
 
Joi, 11 mai 
11:00 – 12:00 „Cutiuța muzicală. Aventurile Pălăriei fermecate”, Teatrul Muzical Ambasadorii. Loc de desfășurare: Ministerul Culturii, Aula. 
De la ora 12:30, copiii sunt așteptați în Ludoteca „Apolodor din Labrador”, Biblioteca Națională a României, Mezanin, pentru a participa la activitățile din program.
 
Vineri, 12 mai
Programul începe la ora 10:00.
Loc de desfășurare: Ludoteca „Apolodor din Labrador”, Biblioteca Națională a României, Mezanin. 
 
Programul detaliat al celor două zile va fi anunțat pe www.bibnat.ro după încheierea preselecțiilor.
 
 
REZERVĂRI PENTRU PUBLICUL SPECTATOR
Rezervările pentru spectacolul „Cutiuța muzicală” se fac prin completarea Formularului onlineshorturl.at/bmMQV. Spectacolul este oferit în dar de partenerii noștri, Teatrul Muzical Ambasadorii.
Pentru buna desfășurare a activităților, accesul publicului în sală se va face cu cel puțin 15 minute înainte de începerea spectacolului.
 
INTRAREA ESTE LIBERĂ LA SPECTACOLELE PREZENTATE DE COPII. 
 
ÎNSCRIEREA ȘI PRESELECȚIA COPIILOR ACTORI: 
Înscrierea se va face prin completarea Formularului de înscriere online și prin expedierea unui mesaj la adresa teatru@bibnat.ro. 
Mesajul trebuie să conțină următoarele informații despre ceea ce veți prezenta: numele trupei de teatru, prenumele și numele actorului/ actorilor, categoria de vârstă (4 – 6 ani, 7 – 10 ani, 11 – 14 ani, 15 – 18 ani), titlul reprezentației, autorul, distribuția pe roluri, minutajul, și un link către o înregistrare video a reprezentației încărcate pe Youtube, la adresa: teatru@bibnat.ro. Vă rugăm să utilizați scrierea cu diacritice!
Subiectul mesajului va fi unul dintre aceste 7 puncte: 1. Zilele teatrului pentru copii – Scenetă; 2. Zilele teatrului pentru copii – Monolog; 3. Zilele teatrului pentru copii – Poezie recitată; 4. Zilele teatrului pentru copii – Lectură cu voce tare; 5. Zilele teatrului pentru copii – Creație literară; 6. Zilele teatrului pentru copii – Fragment literar cu acompaniament musical; 7. Zilele teatrului pentru copii – Teatru de animație. 
Filmul poate fi înregistrat cu camera unui telefon. 
 
Dacă doriți să vă înscrieți la mai multe secțiuni, vă rugăm să ne trimiteți câte un e-mail pentru fiecare secțiune vizată.  
 
Secțiunile și minutajele secțiunilor:
Scenetă, maximum 10 minute;
Monolog, maximum 5 minute;
Poezie recitată, 5 minute;
Lectură cu voce tare, maximum 5 minute;
Creație literară, maximum 7 minute;
Recitare cu acompaniament muzical, maximum 5 minute;
Teatru de animație, maximum 7 minute.
 
Preselecția interpreților se va face pe baza materialelor pe care ni le trimiteți.  
 
Acesta este Formularul de înscriere online pentru trupele de teatru și copiii actori care doresc să participe, sub directa coordonare a profesorilor și îndrumătorilor, la manifestările artistice din zilele de 11 și 12 mai 2023: http://shorturl.at/yCI34. Vă rugăm să utilizați scrierea cu diacritice! 
 
Formularul de înscriere online cuprinde următoarele secțiuni: 
Scenetă;
Monolog;
Poezie recitată;
Lectură cu voce tare;
Creație literară;
Recitare cu acompaniament muzical;
Teatru de animație.
 
Data limită pentru înscriere: 26 aprilie 2023.
 
 
PRESELECȚIA: 
Se va desfășura în perioada 27 aprilie – 5 mai 2023.
VÂRSTA COPIILOR ACTORI: 4 – 18 ani.
 
DIPLOME ȘI DISTINCȚII
Diplomele și distincțiile participanților vor fi create și personalizate de copii, în cadrul unui atelier de pictură, pe care îl vom anunța în curând.
 
 
IMPORTANT!
Vă rugăm să vă încadrați în minutajele menționate mai sus, atât cu durata înregistrărilor pe care ni le veți trimite prin e-mail, cât și cu durata evoluției pe scenă!
 
Programul zilelor de 11 și 12 mai 2023 va fi publicat pe www.bibnat.ro.
E-mail pentru informaţii suplimentare: teatru@bibnat.ro. 
 
Vă așteptăm cu drag, în calitate de public spectator sau de interpreți!

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.