Skip to content Skip to footer

 COMUNICAT DE PRESĂ

Alături de Artexim, organizatorul Concursului Internațional ”George Enescu”, muzeul care poartă numele compozitorului, alături de parteneri de prestigiu din viața culturală a țării,  propune o serie de evenimente speciale, menite să asigure buna desfășurare a celei de-a XIX-a ediții a Concursului și să promoveze moștenirea culturală lăsată de George Enescu.

Astfel, Muzeul Național ”George Enescu” și Biblioteca Națională a României prezintă publicului  expoziția fotodocumentară „George Enescu pe continentul american”.

Găzduită la sediul Bibliotecii Naționale din București, bulevardul Unirii nr. 22, parter, buzunarul 3, expoziția își propune reconstituirea selectivă a prodigioasei activități muzicale desfășurată de George Enescu pe continentul american, în perioada 1923-1950, aducând în prim-plan, cronologic, recitalurile și concertele susținute de muzicianul român în multiplele sale  ipostaze: compozitor, violonist, dirijor și pianist. Documentelor din arhiva Muzeului Național ”George Enescu” li s-au adăugat alte numeroase afișe, programe de sală, fotografii inedite obținute în urma corespondenței cu instituții muzicale din America și din donații private. De asemnea, s-au valorificat informațiile descoperite în librării, biblioteci digitale publice și diverse arhive online ale presei americane.

Celor 20 de colaje foto-documentare realizate de cercet. dr. Irina Nițu și graficianul Horia Nițu li se adaugă un document de o valoare inestimabilă din colecția Bibliotecii Naționale a României: partitura operei Œdipe: tragedie lirică în 4 acte şi 6 tablouri după un poèm de  Edmond Fleg. Reducţia cu pian este realizată de Henri Lauth. Este o partitură apărută la Paris, Ediţie Salabert, 1934. Partitura conţine dedicaţia autografă a compozitorului pentru dirijorul Alfred Alessandrescu şi Ex libris-uri ale acestuia. Pe lângă acestea, partiura are adnotări şi adaosuri autografe ale dirijorului, traducerea libretului în limba română, dar şi indicaţii referitoare la distribuţie.

Expoziția este dechisă publicului în perioada 3- 24 septembrie 2024, între orele 8,00 – 20,00 intrarea fiind liberă.

Contact:

Muzeul Național ”George Enescu”: 0747290104; www.georgeenescu.ro

Biblioteca Națională a României 021 314 2434; www.bibnat.ro

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.