Skip to content Skip to footer

La început de toamnă, Biblioteca Naţională a României vă invită să redescoperiţi un artist complex – grafician, sculptor, scriitor, scenograf, gazetar, care s-a implicat profund în viaţa artistică a perioadei interbelice: Ion Valentin Anestin.

Considerat un creator de stil, Anestin jonglează cu eleganţă între penel şi creion, între artă şi literatură. Desenele sale îşi găsesc corespondentul literar în articole, tablete, note, parodii, anecdote cu aceleaşi accente pamfletare ca şi grafica sa.

Fondul comun al preocupărilor artistice ale lui Ion Valentin Anestin îl reprezintă umorul, şarja fină, venită dintr-o atitudine dezinvoltă în faţa lumii şi a vieţii. Stăpânit de „demonul ironiei critice”, cum aprecia Mircea Ştefănescu, Anestin descoperă puterea desenului satiric, accesibil oricui, mult mai uşor de înţeles decât pamfletul şi se foloseşte din plin de el, prin plasarea lui în paginile ziarelor la care a colaborat, distribuindu-l rapid în rândul maselor. Astfel, cronicile sale dramatice, străbătute uneori de o ironie subtilă, alteori de comentarii acide, devin un spectacol în sine, imaginea susţinând cuvântul într-o radiografie a teatrului interbelic românesc.

Cronicile teatrale semnate de Anestin, devenit redactor specializat în acest domeniu, se regăsesc în multe dintre cele mai prestigioase ziare şi reviste ale vremii, reprezentând adevărate mărturii documentare pentru istoria teatrului şi un exemplu elocvent de sincretism al artelor.

Inconfundabilă prin stil şi subtilitate, de o sinceritate debordantă, extrem de expresivă, caricatura lui Anestin, dezvăluită publicului prin expoziţia organizată de Biblioteca Naţională a României, reuşeşte din câteva linii elegant trasate, să surprindă fizionomia şi atitudinea caracteristică a actorului, grefată pe cea a personajului pe care îl interpretează.

Expoziţia Lumea teatrului românesc interbelic în caricaturi şi cronici dramatice semnate de Ion Valentin Anestin aduce în atenţie o serie de documente din fondul Colecţiilor Speciale, din cabinetele de Stampe, Fotografii şi Periodice româneşti vechi.

Expoziţia este deschisă la Mezanin, în spaţiul expoziţional Galeria de Vest, în perioada 9 septembrie – 31 decembrie 2024. Accesul este liber.

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.