Centrul Național ISBN-ISSN-CIP din cadrul Bibliotecii Naționale a României funcționează din anul 1996, fiind unica reprezentanță din România a Agenției Internaționale ISBN, ISMN, precum și a Centrului Internațional ISSN. Totodată, Centrul Național ISBN-ISSN-CIP administrează Programul CIP în România.
Centrul Național ISBN-ISSN-CIP oferă servicii specializate dedicate în special editorilor, persoane fizice sau juridice din România:
- înregistrarea editurilor în Catalogul CERom – Catalogul Editurilor din
România; - acordarea codurilor de identificare pentru publicații – ISBN, ISSN, ISMN;
- realizarea Descrierii CIP pentru cărțile publicate în
cadrul editurilor din România; - monitorizarea identificării publicațiilor și oferirea de asistență metodologică specifică;
- promovarea patrimoniului documentar și a activității editoriale din România în baze de date naționale și internaționale.
Centrul Național ISBN-ISSN-CIP realizează o serie de produse bibliografice, cataloage și baze de date, referențiale naționale ale domeniului, disponibile în acces liber, pe site-ul Bibliotecii Naționale a României:
- CERom – Catalogul Editurilor din România;
- Catalogul SIP, Catalogul serialelor în curs de apariție;
- Catalogul CIP, Catalogul cărților în curs de apariție;
- Bibliografia CIP, Bibliografia cărților în curs de apariție.
Utilizarea acestor produse bibliografice se poate face numai cu respectarea prevederilor din Termeni și condiții de utilizare a bazelor de date.
La nivel internațional, bazele de date românești sunt incluse în Registrul Internațional al Editorilor, Registrul Internațional ISMN, Registrul Internațional ISSN, Catalogul ROAD.
Centrul Național ISBN-ISSN-CIP își desfășoară activitatea pe baza regulamentelor specifice de funcționare.
Contact:
E-mail: isbn@bibnat.ro,aisbnocazional@bibnat.ro,aissn@bibnat.ro, ismn@bibnat.ro,
cip@bibnat.ro