Skip to content Skip to footer

Înregistrarea editurilor

Intenţia de înregistrare a unei edituri este comunicată Centrului Național ISBN, telefonic sau prin e-mail. Pe baza informaţiilor oferite de solicitant, în cadrul Centrului Naţional ISBN va fi evaluată oportunitatea înregistrării unei edituri în concordanță cu planul editorial, momentul potrivit pentru înregistrarea editurii, precum şi îndeplinirea tuturor condițiilor formale (documente) necesare pentru înregistrarea editurii.

Centrul Național ISBN poate fi contactat:

– tel. 021.311.26.35, 021.314.24.34/int. 1035, luni-joi, între orele 10-15, vineri, între orele 10-13;

– e-mail: isbn@bibnat.ro. 

Etapele înregistrării unei edituri:

În procesul de înregistrare a unei edituri noi, comunicarea dintre solicitant și Centrul Național ISBN, se desfășoară prin e-mail (isbn@bibnat.ro) astfel:

  • comunicarea intenției de înregistrare a unei edituri de carte;
  • transmiterea Planului editorial (a se vedea Modelul de plan editorial) și a celorlalte informații preliminare, solicitate de către Centrul Național ISBN;

Pe baza informaţiilor oferite de solicitant, în cadrul Centrului Naţional ISBN va fi evaluată oportunitatea înregistrării editurii și momentul optim pentru începerea formalităților.

Dacă procedura de înregistrare a editurii continuă, Centrul Național ISBN va solicita, prin e-mail, un set de documente. Procesul de înregistrare a noii edituri va continua astfel:

  • transmiterea setului de documente către Centrul Național ISBN;
  • efectuarea instructajului de inițiere (online);
  • înregistrarea editurii în CERom – Catalogul Editurilor din România, emiterea certificatului de înregistrare și a primei serii de 10 coduri ISBN. Transmiterea documentelor finale către noua editură.

Toate formalităţile pentru înregistrarea unei edituri sunt asumate de către directorul editurii sau de către persoana desemnată să coordoneze activitatea editorială, cu împuternicire oficială, în scris. Nu este posibilă înregistrarea unei edituri prin intermediul terţilor.

Procesul de înregistrare a unei edituri poate dura câteva zile sau mai mult, în funcție de modul în care decurge comunicarea cu solicitantul și de documentele transmise de acesta.

Solicitantul poartă întreaga responsabilitate pentru corectitudinea şi valabilitatea datelor furnizate Centrului Național ISBN, în procesul de înregistrare a editurii. Aceste date vor fi incluse în CERom – Catalogul Editurilor din România și în Global Register of Publishers.

Cum se actualizează datele de înregistrare ale unei edituri?

Pentru actualizări în ceea ce privește datele de identificare ale editurii/imprintului, editorul va anunţa Centrul Naţional ISBN, prin e-mail (isbn@bibnat.ro), folosind Formularul pentru actualizarea datelor.

Înregistrare edituri

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.